20120507

Cozonac cu nuca,mac si stafide






Un alt cozonac insa de aceasta data cu o alta reteta super super buna.Un cozonac super pufos si absolut delicios.Reteta ii apartine unei femei unguroaice,o femeie tare scumpa pe care o admir mult si careia ii multumesc pentru aceasta reteta minunata.

Avem nevoie de:
 (pentru tavi mari)
- 1,250 gr faina
- 2 oua
- o jumatate de lingurita sare
- coaja rasa de la o lamaie
- esenta vanilie/rom
- 50 gr drojdie proaspata (2 cuburi)
- 200 gr zahar
- 70 ml ulei
- 1 cartof de marime medie
- 200 ml apa calduta
- 200 ml lapte gras
- apa minerala cat cuprinde
Pentru sirop:
- 5-6 linguri zahar
- 200 ml apa
Pentru inceput pregatim maiaua.Se amesteca 4 linguri de faina cu 2 linguri zahar,drojdia proaspata si 200 ml apa calduta.Se lasa la crescut intr-un loc cald.Cartoful se curata se taie cubulete si se pune la fiert.Apoi se zdrobesc cu o furculita ca pentru piure.
 Pana maiaua creste,intr-un vas incapator se pune restul de faina,se face o gropita si asezam urmatoarele ingrediente:ouale batute,sarea,esenta de vanilie sau rom,coaja rasa de la o lamaie.Laptele impreuna cu zaharul se pun la foc mic si se lasa pana se topeste zaharul avand grija ca laptele sa fie caldut.Apoi turnam si laptele in compozitia de faina.
Adaugam si cartoful zdrobit si framantam cu mana.
Se adauga pe rand si apa minerala in functie de aluat,daca este prea tare se mai adauga apa minerala.Aluatul trebuie sa fie mai moale.
Il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.Dupa 15-20 minute cele patru colturi ale aluatului se aduce inspre mijloc,dupa care il  mai lasam sa creasca.Aluatul se imparte in doua parti egale si se intind pe masa presarata cu faina sau ulei.
Pentru un cozonac simplu se intinde o foaie dreptunghiulara apoi  il taiem pe mijloc ...
... si il rasucim.
Pentru un cozonac umplut se intinde o foaie dreptunghiulara si se asaza deasupra umplutura.
Aici l-am umplut cu mac si am presarat stafide deasupra.
Il rulam si il punem in tavile unse cu unsoare lasandu-l sa mai creasca.
 Intre timp se pregateste siropul de zahar:se pune intr-un vas 5-6 linguri de zahar impreuna cu 200 ml apa.Siropul se lasa la foc mic sa dea cateva clocote dupa care se stinge focul.
Cozonacii crescuti se pun la cuptor la foc mediu si se lasa pana se rumenesc frumos.Imediat ce i-am scos din cuptor se pun pe un platou de lemn sau pe un gratar si se ung bine bine cu siropul de zahar.
Se lasa la racit ,dupa care se poate taia felii.Pentru o pastrare mai buna,cozonacii se pot inveli in  folie de naylon,... asta daca mai ramane ceva din ei. :p
Sunt super super pufosi si deliciosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Onlinebutton

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...