04.03.2011

Cartofi frantuzesti

Este o mancare gustoasa si usor de preparat.Probabil ca toti o cunoasteti si probabil ca sunt multe feluri de retete.Aceasta reteta am gasit-o din revistele ''practic in bucatarie'' de care sunt foarte multumita de cum a iesit.Merita incercata atunci cand esti in ciza de timp,mai ales ca este simplu de preparat si foarte rapida.

Avem nevoie de:
- 1 kg cartofi
- 100 gr unt
- 4 oua
- 1 lingura faina
- 100 ml lapte
- 300 gr smantana
- 150 gr cascaval
Se pun ouale la fiert in apa rece si se fierb sa fie tari.Spalam foarte bine cartofii si se pun la fiert in apa cu sare.Fierti ii curatam de coaja si ii taiem in felii.Topim intr-o craticioara untul adaugam faina si stingem cu laptele amestecand continuu.
 Apoi adaugam cascavalul ras si smantana.Acesta va fi sosul.
Curatam ouale si le taiem in felii.Ungem o tava cu unt care merge la cuptor,punem un strat de cartofi,un rand de ou,alt strat de cartofi,iar oua si la final cartofii.
Turnam si sosul care l-am pregatit anterior.
Dam tava la cuptor pentru 35-40 minute sau pana se rumeneste frumos.
 
Pofta buna!

02.03.2011

Bomboane ''Bounty''

Bomboanele Bounty sunt pe placul tuturor copiilor,dar nu numai copiii le indragesc ci si noi cei mari.M-am gandit sa pregatesc in casa aceste bunatati,pe care de multe ori le cumparam.Sunt foarte usor de preparat.Nu pot sa spun altceva decat ca,au iesit foarte gustoase.Copiii au fost tare incantati de aceste minunatii.
Pentru aceasta reteta ii multumesc Laurei A.
Avem nevoie de:
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr nuca de cocos
- 50 gr unt
- 85 gr zahar
- 300 gr ciocolata amaruie sau cu lapte
Se pune la foc mic frisca,untul si zaharul.Se lasa pe foc pana se topeste zaharul amestecand continuu.
Luam de pe foc,adaugam nuca de cocos si amestecam pana devine omogen.
  Astfel obtinuta se asaza intr-o tava de chec,compozitia avand aproximativ 2 cm inaltime.O lasam la rece peste noapte sau daca nu aveti rabdare o puteti pune in congelator pentru 1 ora.
Scoatem de la rece si le taiem in fasii de 2 cm latime si 4 cm lungime sau puteti sa le taiati cum doriti dumneavoastra.
Se topeste ciocolata pe baie de aburi si le scufundam in ciocolata ajutandu-ne cu doua furculite.Le ornam cu nuca de cocos sau cu ciocolata alba.(eu le-am ornat cu bilute de ciocolata,simple si am presarat nuca de cocos deasupra)
Sunt delicioase!

Sufleu de spanac

Acest delicios preparat din spanac fraged poate fi un aperitiv sau o gustare usoara.Sufleul de spanac poate constitui felul principal al unei mese delicioase fara carne.
Avem nevoie de:
- 200 gr spanac proaspat sau congelat
- sare,piper,nucsoara
- 1 ceapa mare
- 90 gr unt
- 100 gr suncade praga
- 40 gr faina
- 250 ml lapte 
- 4 oua
100 gr cascaval ras

Se pune la fiert spanacul pentru 5 minute,se scoate cu spumiera,se raceste si se toaca marunt.
Se curata ceapa se taie marunt,iar sunca la fel o taiem bucatele.Se calesc in 30 gr unt apoi adaugam spanacul si se mai caleste inca 5 min.Se condimenteaza cu sare,piper si nucsoara. 

Pregatirea sosului:
- Intr-o craticioara se topesc 60 gr unt.Se adauga cele 40 gr faina si se caleste amestecand continuu,pana ce faina devine aurie.Se stinge cu 250 ml lapte si se lasa sa dea in fiert,amestecandu-se.Se lasa sa fiarba 5 min la foc slab.
Se ia de pe foc si in sos se omogenizeaza cu telul 4 galbenusuri unul dupa altul.
In final la amestecul Bechamel se adauga si spanacul si se omogenizeaza.Se rad fin 100 gr cascaval,care se adauga compozitiei Bechamel si se amesteca bine totul.
 Se incinge cuptorul la 180 de grade.Se tapeteaza cu hartie o forma de sufleu sau o forma de tort.Intr-un castron se bat cele 4 albusuri spuma.Albusul batut se inglobeaza,lingura cu lingura in compozitia sufleului.
Aceasta se introduce in forma,avand grija ca nivelul ei sa nu depaseasca doua treimi din inaltimea formei.Sufleul va creste mult,va iesi din forma si este posibil sa se arda.
Forma se introduce pe nivelul mijlociu al cuptorului si sufleul se lasa sa se coaca timp de 15 min.In final ridicati temperatura la 200 de grade si mai coaceti sufleul inca 30 minute.In nici un caz nu trebuie sa deschideti usa cuptorului,existand altminteri pericolul ca sufleul pufos sa se dezumfle intr-o clipa.Cand este gata se serveste imediat.Acompaniat depaine alba bagheta si o salata de rosii sau castraveciori murati.
Pofta buna!

Ciorba de vitel cu smantana

Este pentru prima oara cand prepar aceasta ciorba de vitel si sunt foarte multumita de cum a iesit.Are un gust extraordinar.Ciorba de vitel provine din Moldova, dar se regăsește si in regiunile României.Nu cred ca exista oameni care sa n-o placa,mai ales daca este gatita cum se cuvine.
Avem nevoie de:
- 2-3 bucati de carne de vitel
- 1 ceapa medie
- 3 morcovi
- 1 rad de patrunjel
- o rad de pastarnac
- un ardei verde
- 1 telina mica
- bors magic cu smantana sau cu verdeata
- bulion sau pasta de rosii
- smantana
- leustean
Se pune carnea la fiert in apa cu sare si se spumeaza de mai multe ori.Taiem tot zarzavatul marunt si il adaugam in ciorba.
Cand totul este fiert se drege ciorba cu Delikat-Bors magic.
La sfarsit adaugam,leusteanul tocat sau  legatura intreaga si smantana.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *