25.01.2013

Casuta din turta dulce







O alta reteta veche pe care nu am reusit sa o postez inainte de craciun.Construirea unei casute din turta dulce este un minunat mod de a petrece sarbatorile in familie si o maree maree bucurie pentru copii.
Cel mai bine este sa pregatesti casuta din turta dulce in decursul a doua zile,incepand cu coptul aluatului si asamblatul.Apoi lasa totul sa se usuce peste noapte,astfel incat sa fie bine fixata atunci cand incepi sa o decorezi.
Avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 600 gr faina
- 250 gr zahar brun 
- 4 oua
- 4 linguri miere
- 1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- amestec de condimente:1 lingurita scortisoara, 1 varf de cutit ghimbir macinat,1 varf de cutit cuisoare macinat 
Pentru asamblare si decor:
- 500 gr zahar pudra
- 300 gr zahar 
- 2 oua
- 2 bile de polistiren pentru sprijinit casuta sau alte doua suporturi
- nuca de cocos
Zaharul se freaca bine cu ouale,apoi se adauga mierea.O parte din faina se amesteca cu bicarbonatul,scortisoara,ghimbir si cuisoare.Inglobam ouale in ingredientele uscate si amestecam.Nu am mai facut poze pentru aluat fiindca reteta este de la turta dulce frageda pe care o gasiti aici.Se framanta o coca care se lasa la frigider de pe o zi pe alta.In urmatoarea zi intindem aluatul cu grosimea de doua monede suprapuse, pe masa de lucru unsa in prealabil cu ulei.Daca vi se lipeste aluatul puteti sa-l intindeti intre doua folii de naylon.Folosim un cutit mic si ascutit pentru a decupa marginile sablonului.(mi se cam vad degetele mele pline de ulei pe sablon :d )
Tine minte ca vei avea nevoie pentru o casuta de fiecare data de:
- 2 ori ACOPERIS 
- 2 ori CAPAT  
- 2 ori LATERALE
Intindem aluatul asezam sablonul deasupra si decupam cu un cutit ascutit.Coacem turta dulce in transe,bucata cu bucata sau daca aveti tava destul de mare puteti pune cate doua.Punem la cuptorul preincalzit timp de 8-10 minute.
Lasam fiecare tava sa se raceasca 3-5 minute,apoi asezam formele peste sablon si taiem marginile care depasesc conturul.
Folosim un cutit mic sau o forma de inimioara pentru a decupa usile si geamurile.
Daca vreti sa puneti lumina in casuta decupam o usa mica pe unul din laterale in spatele casutei.Pentru un acoperis ca al meu,intindeti restul de aluat la jumatate din grosimea peretilor.Folositi un inel cu diametru de 3-4 cm pentru a taia cercuri.Pentru a decora tot acoperisul,vei avea nevoie de 65 de biscuiti rotunzi.Ii coacem timp de 6-9 minute,deoarece sunt mai subtiri si se vor rumeni mai repede.Formam si cativa braduti.
Cernem 200 gr zahar pudra intr-un bol,turnam apa si amestecam pana obtinem o consisitenta pastoasa.Punem zaharul intr-un bol si pregatim cateva gratare pentru prajituri.Scufundam biscuitii pentru acoperis in glazura din zahar pudra,unul cate unul,acoperind cam un sfert din suprafata fiecaruia.Ii scufundam in zaharul din bol pentru a se lipi,apoi ii lasam sa se usuce pe gratarul de prajituri.
Punem albusurile intr-un bol mare,cernem restul de zahar pudra,apoi amestecam pana obtinem o crema groasa si omogena.Punem crema intr-o punga alimentara sau intr-un pos cu duiul mic si decoreaza capatul care va fi fatada casutei.Lasam sa se usuce.Aranjam toti biscuitii pe laturile casutei.Va trebui sa taiem cativa biscuiti la una din margini pentru a incapea toti.Ar trebui sa avem cativa biscuiti in plus in caz ca gresim.Repetam si cu al doilea acoperis apoi lasam ambele acoperisuri sa se usuce cateva ore.
Posam siruri generoase de glazura de-a lungul lateralelor si lipim peretii.Posam mai mult acolo unde se imbina peretiiLasam pentru 1 ora sa se usuce bine.
Urmeaza partea cu acoperisurile in care va trebui sa va mai ajute cineva.Asezam bilele de polistiren (sau in cazul meu am pus un cub de margarina rama)pentru a sustine acoperisul.Tinem biscuitii ferm pana se lipesc.Lasam din nou cateva ore sau peste noapte.
Pentru a finaliza decorul,formam bilute din glazura de zahar pe acoperisul casutei.E o buna modalitate pentru a masca imbinarile.Pentru turturi,incepem sa posam la 90 de grade fata de acoperis.Apoi din fiecare bila posata,tragem in jos cu duiul.In jurul casutei am lipit tot cu glazura de zahar braduti si carare din biscuitii ramasi.Iar ca sa arate ca este zapada in jurul casei am presarat fulgi de nuca de cocos.
Aici e partea din spate a casutei.
Casuta va fi comestibila timp de o saptamana,dar va rezista mult mai mult ca decoratiune.
Copiii au fost tare incantati de minunata lor casuta!

23.01.2013

Diverse aperitive






Din nefericire mi-a ramas cateva aperitive de la craciun pe care nu am reusit sa le postez.Mi-ar fi placut sa le fi postat inainte de craciun insa n-am reusit.Oricum aceste aperitive merg foarte bine si la o aniversare sau petrecere.

Ciupercute din: oua si rosii chery pe un pat de salata verde si frunze de patrunjel ...
Pinguini din: masline negre,branza almete si morcovi ...
Oameni de zapada din: oua de prepelita,frunze de patrunjel,morcovi si masline ...
Barcute din: ardei gras verde,salata de vinete,sticksuri si sunca feliata ...
Ciuperci umplute cu oua de prepelita ...
Salata de boef ornata ...
Sper sa va fie de folos vreodata sa va incantati copilasii cu aceste minunate si haioase aperitive.

Rulada de visine cu ciocolata





Weekendul trecut am savurat o delicioasa rulada de visine si ciocolata.Este ataaat de buna incat nu poti sa te abti sa nu mai ceri inca o portie.
Avem nevoie de:
Aluat
- 50 gr cacao
- 75 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- 5 oua
- 100 gr zahar
Umplutura
- 250 gr branza ricotta
- 200 gr visine congelator sau din compot
- 2-3 linguri pline frisca batuta
Crema
- 150 gr unt
-50 gr zahar pudra
- 200 gr ciocolata amaruie
Se incinge cumptorul la 190 C.Tapetam o tava cu hartie de copt.Intr-un castron se amesteca faina cu praful de copt si cacao.Batem ouale intregi cu zahar timp de 8 minute cu mixerul.Apoi se inglobeaza amestecul de faina cu cacao.
Compozitia de aluat se repartizeaza in tava,se niveleaza si se coace 15-20 minute in cuptorul preincalzit.Dupa ce se scoate din cuptor,blatul se lasa sa se odihneasca 2 minute,se rastoarna apoi pe un prosop curat si presarat cu zahar pudra.Rulam apoi blatul in prosop si se lasa sa se raceasca complet.
Intre timp pregatim umplutura.Amestecam branza cu zahar pudra,apoi adaugam frisca batuta.
Derulam cu grija aluatul punem un strat de visine apoi crema de branza si din nou un alt strat de visine.Rulam la loc.
Se prepara o crema:se bate untul cu zahar pudra si se inglobeaza ciocolata amaruie topita si racita.
Rulada se unge cu crema de ciocolata si se orneaza cu zahar pudra si visine.
Se lasa la rece 2 ore apoi se poate servi.
Un deliciuuu!

21.01.2013

Salata de fructe cu varza rosie





Va propun astazi ca si inceput de saptamana ceva usor si delicios.O sa va surprinda in mod deosebit pentru ca este intr-adevar o salata delicioasa.Va recomand sa o incercati si cu siguranta veti fi uimiti de gustul si aroma ei.
Avem nevoie de:
Pentru 10 portii:
- 1 mar mare
- 2 portocale
- 2 kiwi
- 2 banane
- 1 mango
- 5-7 nuci taiate grosier
- 3-4 linguri stafide
- 2 morcovi medii
- 1 telina mica
- 1 bol varza rosie
- 1/2 zeama de lamaie
- 2-3 linguri ulei de masline
- 2 linguri otet de mere
- 1 praf de sare
Curatam fructele si le taiem in cuburi.Pentru fructe putem sa punem ce fructe dorim.
Varza o taiem fidelute,morcovii si telina o curatam si o dam pe razatoarea mare.
Legumele le amestecam cu putina sare si otet.Peste fructe stropim cu zeama de lamaie.
Peste legume stropim cu ulei de masline.
Adaugam fructele peste legume si amestecam.
La final adaugam si nucile taiate grosier si amestecam din nou.
Este o salata de care nu va puteti abtine sa nu mancati cel putin doua portii.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *