25.05.2011

Flori de salcam in aluat



Salcamul este un arbore cu multiple intrebuintari in medicina naturista, folosindu-se in special florile de salcam la praparatele naturale.Efectele vindecatoare ale florilor de salcam,se exercita la toate persoanele indiferent de varsta.Actiunile asupra sistemului nervos se manifesta prin capacitatea de a linisti,de a calma si de a tonifia organismul aflat in diferite stari nevrotice. Gustul dulce si aromat al florilor de salcam fac din deserturile pregatite,adevarate rafinamente culinare.
Delicioase!
 Avem nevoie de:
- 125 gr faina
- 250 ml lapte
- 1 ou
- 1 lingura zahar
- 20 bucati flori de salcam(pt mai multe flori se dubleaza ingredientele pt aluat)
- cateva picaturi esenta vanilie
- zahar pudra
- 25 gr unt topit sau 1 lingura ulei 
- ulei pentru prajit
Se aleg florile de salcam (cele inflorite)si se spala in multa apa(fara jet de apa fiindca se destrama) apoi le lasam sa se scurga bine de apa.
 Intr-un castron pregatim alautul pentru clatite.Se pune faina,zaharul si esenta de vanilie.Separat batem un ou cu putina sare si il turnam in faina.Amestecam cu lingura de lemn adaugand treptat lapte,avand grija sa nu se faca cocoloase.Se pune la frigider pentru 20 minute.
Se ia fiecare floare de codita,si se dau prin aluat iar pentru florile mai mici se inmanunchiaza cate 2-3 flori.
 
Se prajesc apoi in ulei incins pe ambele parti.
Se scot pe un servetel de hartie pentru a absorba uleiul care ramane pe ele.
Se servesc imediat pudrate cu zahar pudra.
Pofta buna!
Sursa:Laura S.

24.05.2011

Ciorba Luscos


In ardeal toata lumea cunoaste aceasta ciorba de varza care se numeste ,,luscos'' si care denumirea vine din ungureste.Este o ciorba tare delicioasa mai ales daca are prin ea afumatura si smantana.
Avem nevoie de:
- 1 varza dulce
- cimbru,marar,foi dafin,sare
- 200 ml bulion sau 2 linguri pasta rosii
- 1 ciolan dezosat afumat
- 1 morcov,albitura
- 1 ceapa verde
- 5 linguri ulei
- 1 lingura faina
Taiem varza fidelute.Morcovul il curatam si il dam pe razatoarea mare.Ceapa se taie marunt.Intr-o oala punem apa iar cand incepe sa fiarba punem morcovul,albitura,ceapa si ciolanul afumat.Adaugam si varza taiata,potrivim de sare si o lasam sa fiarba pana cand vazrza este moale si ciolanul este fiert.(eu am pus in oala supresiune,deci nu a fost nevoie sa fiarba prea mult timp)
Separat facem un rantas din ulei si faina amestecand continuu timp de 3-4 minute.
Se ia cu polonicul din ciorba si se amesteca rapid in rantas(aveti grija sa nu va ardeti,fiind foarte fierbinte uleiul+faina)Sau puteti sa-l lasati sa se raceasca putin dupa care adaugati in ciorba amestecand repede pentru a nu se face cocoloase.Adaugam bulionul,cimbrul,foaia de dafin si mararul tocat.
Ciorba se serveste cu smantana,iar daca va place si un strop de otet.(mie una imi place foarte mult)Si nu trebuie sa lipseasca ardeiul iute.Myaaamyyy ce bunatate!
Pofta buna!E delicioasa!

23.05.2011

Ficatei de pui

De mult nu mai facusem ficatei de pui si cum imi plac foarte mult i-a venit din nou randul sa-i savurez cu mare pofta alaturi de un piure de cartofi.Merge foarte bine si cu mamaliguta cu smantana.
Avem nevoie de:
- 500 gr ficatei de pui
- 1 legatura de ceapa verde sau 2 cepe mari
- boia dulce,vegeta,sare si putina apa 
 Ficateii de pui ii punem intr-o oala separat si ii fierbem cca 5 minute.Se ia spuma care o lasa.Taiem ceapa marunt si o calim in 3 linguri ulei si putina apa.Dupa 2-3 minute de calire adaugam ficateii de pui in care mai punem boia dulce,vegeta,putina sare si o cana din apa in care s-au fiert ficateii.
Se lasa la fiert la foc mic pentru 10-15 minute incercand sa nu amestecam prea mult in oala,ficateii sunt fragili.Se servesc alaturi de piure de cartofi sau mamaliguta cu smantana.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *