21.07.2012

Zucchini fudge cake ( Prajitura cu ciocolata si dovlecei zucchini )


De cele mai multe ori copiii nu agreaza dovlecelul,iar pentru a-i putea pacali ca sa-l manance il putem folosi in ceva dulce.Va spun sigur ca prin aceasta metoda il va savura cu mare placere.Intr-adevar este un desert delicios.
Avem nevoie de:
Pentru o tava de 30/22
- 2 oua
- o cana zahar (200 gr)
- esenta vanilie/rom
- 75 gr unt/marg
- o cana jumate faina (150 gr)
- 2 linguri pline cacao
- 1 lingurita praf de copt
- o jumatate de lingurita bicarbonat de sodiu
- o jumatate de lingurita sare
- o jumatate de cana lapte (100 ml)
- 1 dovlecel zucchini sau dovlecel de-al nostru simplu
- 100 gr nuci (optional)
Se bat ouale spuma adaugand cate putin din zahar pana il terminam tot.Separat topim untul sau margarina in lapte,il raducem la temperatura camerei apoi il adaugam in crema de oua.
Intr-un vas amestecam faina,cacao,praf de copt,sarea si bicarbonatul de sodiu apoi adaugam jumatate din cantitatea lichida peste ingredientele uscate.
Amestecam cu o lingura de lemn pana la omogenizare apoi adaugam si cealalta jumatate din cantitatea lichida.La sfarsit adaugam dovlecelul zucchini razuit peste crema obtinuta.
Si minunatul meu zucchini .... la gust este la fel ca si cel de-al nostru romanesc.
 Apoi se pune nuca (se poate si fara nuca)
Amestecam usor pana se incorporeaza totul bine.Crema astfel obtinuta se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru 30-35 minute ... nu mai muult!!!
Dupa coacere blatul se va lasa sa se raceasca complet pe un gratar. 
Pentru glazura/crema avem nevoie de:
- 100 gr unt
- 200 gr zahar pudra
- 2 linguri cacao
- 1 fiola esenta vanilie/rom
- 75 ml lapte
sau ca sa fie si mai simplu
- ciocolata amaruie
- frisca lichida
Pentru prima varianta se amesteca untul cu zaharul pudra,esenta vanilie/rom si cacao apoi se adauga cate putin din lapte amestecand cu mixerul pana se obtine o crema fina.
Iar pentru a doua varianta se topeste ciocolata in frisca lichida care am pus-o pe foc amestecand continuu pana la topirea ciocolatei.Daca dupa racire crema este prea tare se mai adauga frisca lichida.Eu am facut cu ambele variante si ambele sunt delicioase.
Aceasta glazura sau crema se pune peste blatul care a fost racit complet.Se rade ciocolata alba si se poate servi imediat.
 Aici prima bucata de prajitura este cu crema de zahar+cacao+unt+lapte iar celelalte bucati sunt cu ciocolata si frisca.
Pofta buna!

17.07.2012

Cornulete cu finetti


Wekeendul trecut m-i s-a facut o pofta de cornulete cu finetti dintr-acelea asa cum le facea mama mea si bineinteles ca am trecut la treaba.Este adevarat ca muncesti putin la ele insa rezultatul este pe masura.
Pentru aluat avem nevoie de:
- 1 kg de faina
- 25 gr drojdie
- 1 praf de copt
- 150 ml ulei
- 2 oua
- 500 ml lapte
- 2 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
Pentru umplutura:
- 300-400 gr finetti
Pentru sirop:
- 400 gr zahar
- 300 ml apa
Intr-o cratita mai mare punem faina iar la mijloc ii facem o gaura in care adaugam ouale batute spuma,zaharul vanilat,praful de copt stins cu zeama de lamaie si uleiul.
Separat intr-un bol punem laptele caldut in care am dizolvat zaharul,adaugam drojdia si il lasam sa creasca 5 minute dupa care il turnam in compozitia de faina.
 Framantam un aluat nelipicioas si elastic.Aluatul obtinut il impartim in doua parti egale.
Intr-o parte se adauga 2 linguri cacao si se framanta bine pana se patrunde toata cacaua.Le lasam la dospit separat acoperite cu folie de naylon pana isi dubleaza volumul.
Dupa dospire,aluatul se imparte in sase parti egale.
Luam din fiecare cate o bucata si o intindem cu sucitorul pe masa de lucru intr-o forma cat mai rotunda.Partea alba trebuie sa fie mai mare decat partea maro.Intre timp celelalte bucati le acoperim cu o folie de naylon pentru a se evita uscarea aluatului.
 Partea alba o vom aseza peste partea maro.
Apoi se taie in 12 bucati ...
... iar pe fiecare bucata se pune cate o jumatate de lingurita finetti si se ruleaza usor presand putin pe margini pentru a nu iesi ciocolata cand va fi pus la cuptor.

Se procedeaza la fel pana se termina toate bilutele de aluat.Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor la 200 C pentru 30-35 minute.(depinde de cuptorul fiecaruia)
Intre timp caramelizam zaharul stingandu-l cu o cana de apa.Il mai fierbem apoi inca 5 minute pana se topeste tot zaharul caramelizat.Se scot cornuletele de la cuptor si asa fierbinti se pun in acest sirop de zahar pentru 30 secunde maxim 1 minut.
Se scurg putin dupa care se tavalesc in nuca de cocos.
Se pot servi imediat.


 Sunt grozav de buuuneee!!!!!

Dulceata de caise






Iata o reteta de dulceata de caise super delicioasa,parfumata si acrisoara.Nu ezitati sa o incercati ..., este un deliciu!
Avem nevoie de:
- 1,5 kg caise
- 1 kg de zahar gelifiant
- 1 baton scortisoara
- 1 extract de vanilie(sau esenta de vanilie)
- sucul de la o lamaie
Pentru inceput spalam bine caisele le scoatem samburii si le taiem in feliute.Le asezam intr-o oala incapatoare care merge la foc.Punem un rand de fructe un rand de zahar pana se termina ingredientele.Le lasam asa pentru 2 ore.
Dupa cele 2 ore luam oala si o punem la foc mic pentru 30 minute amestecand din cand in cand.Adaugam batonul de scortisoara,vanilie si sucul de lamaie.Marim flacara si lasam sa fiarba pentru inca o ora amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul oalei.
Dulceata este gata daca nu se dizolva atunci cand pui o picatura din ea in apa rece sau pe o farfurioara care a stat la congelator pentru cateva minute punem dulceata iar daca nu curge cand este racita atunci inseamna ca este gata.Punem in borcane spalate si sterilizate si o putem servi dupa racire si/sau se poate pastra in camara pentru la iarna.
O bunatate de dulceata!!!!
Sa aveti spor si apoi pofta maree!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *