30.01.2012

Cozonac cu aluat oparit






Am incercat multe retete de cozonaci,care mi-au iesit foarte bune,insa azi am ales sa incerc si reteta din cartea de bucate a Silviei Jurcovan.Este un cozonac pufos,aromat si foarte delicios.Reteta asta este diferita in sensul ca,coca nu se framanta prea mult si ce imi place la ea este ca se poate face la robot ........ hi hi hi pentru ca imi usureaza mie munca :D
Avem nevoie de:
- 1100 gr faina pentru cozonac
- 8 galbenusuri
- 600 ml lapte dulce
- 50 ml ulei
- 60 gr drojdie proaspata
- 200 gr unt
- 250 gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o poarotcala
- esenta rom,vanilie
- 1 lingurita rasa de sare
Eu am injumatatit cantitatile si am facut doi cozonaci.
Intr-un vas punem 100 gr faina si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit.Se amesteca energic cu lingura pana se desfac toate cocoloasele apoi se raceste.Oparirea acestei parti de faina are ca scop mentinerea moale a cozonacului pentru mai mult timp.
Intr-un bol amestecam bine drojdia cu o lingura de zahar.
Cand aluatul oparit este doar caldut se introduce drojdia,se acopera si se lasa la crescut pentru 15-20 minute pana isi dubleaza volumul.In acest timp galbenusurile se amesteca cu sare se adauga mirodeniile,romul,vanilia,coaja de lamaie si portocala,uleiul,laptele ramas si 100 gr unt topit.Dupa ce maiaua a crescut se toarna compozitia cu galbenusuri peste ea  si se amesteca.Faina cernuta se pune in vasul robotului si se toarna compozitia de galbenusuri impreuna cu maiaua.Se framanta 15 minute pana cand aluatul se desprinde de pe vas.Aluatul este moale si lipicios.Dupa framantare se pune restul de unt topit,putin caldut si din acest moment nu se mai framanta doar se intoarce de la  margine spre mijloc si se bate cu dosul mainii pana cand sa incorporat tot untul.Eu am adaugat in aluat si cateva stafide.
Se acopera si se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul.
Eu l-am lasat 1 ora si iata cum a crescut.
Impartim aluatul in doua apoi il intindem pe masa de lucru cu mainile,in nici un caz cu facaletul.
Dupa ce am obtinut forma dorita il umplem cu preferintele fiecaruia:mac,nuca,rahat sau ciocolata.Eu am umplut unul cu nuca si unul cu mac.
Ii rulam,ii punem in tavile pregatite cu hartie de copt sau unse cu ulei si faina si ii mai lasam la dospit pentru inca 30 minute la loc cald si ferit de curenti.Apoi ii ungem cu galbenus de ou si presaram zahar vanilat deasupra.
Ii punem in cuptorul incins si ii lasam  pana se rumenesc frumos.
Iar aici o feliuta pufoasa si tare delicioasa.
A doua zi cozonacul era la fel de moale si pufos!
O bunatate de cozonac!

6 comentarii:

  1. Ti-au iesit super si sigur sunt foarte pufosi!!! Bravo, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi Nely,chiar au fost deliciosi!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne-a venit o pofta de cozoznac? Unde s-o fi dus cel facut de Craciun? Nu mai conteaza, venim la d-vstra.

    RăspundețiȘtergere
  4. mony16:06

    ai Camy ce dor mi-e de prajiturile tale cred ca o sa imi rezerv bilet de avion si o sa zbor direct la tine pt o saptamana numai sa imi faci prajituri si mancaruri in fiecare zi. te pup dulce

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha ha ha :)) te astept cu drag Mony iar daca vi o sa-ti faci cele mai bune prajituri si mancaruri pentru tine:-* Te pup dulceee!:-*

    RăspundețiȘtergere


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *