03.02.2012

Cea mai rapida prajitura





Este cea mai rapida,simpla,aspectoasa foarte buna pentru impresionat musafirii si pe deasupra si foarte delicioasa prajitura.Atunci cand esti in criza de timp si ai pofta de ceva dulce,acest desert este ideal,intr-o jumatate de ora este gata.
Avem nevoie de:
- 800 gr aluat foietaj
- 1 banana
- 10 nuci maruntite
- gem de nectarine,piersici,gutui etc....
- 1 galbenus ou (optional)
Dezghetam aluatul foietaj il intindem pe masa de lucru si il taiem in mai multe patratele.
Pe fiecare patratel se pune cate o lingurita de dulceata/gem de care doriti(eu am pus de nectarine,foarte foarte bun) cateva bucatele de nuca maruntita si o feliuta de babana.
Apoi luam din fiecare colt si il ducem spre centru infigand la mijloc cate o scobitoare.
Aici am mai facut si doua fasii de foietaj cu visine (de la congelator) presarat cu zahar pudra si putin gris pentru a absoarbe sucul care il lasa visinele.
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt,se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin zahar pudra si 2 linguri de lapte sau se pot lasa si asa ....
.... si se dau la cuptorul incins la foc mare pana se rumenesc frumos.
Delicioaaaaase!

02.02.2012

Aluat de pizza cu blat pufos






De mult timp caut o reteta de aluat de pizza care sa fie pufos.Iar intr-o zi friguroasa de iarna grea cu -15 grade afara mi s-a facut o pofta de pizza iar cum afara era ger si nu vroiam sa ies de la caldurica,mi-am zis sa caut putin pe net dupa  un aluat de pizza cu blat pufos.Spre bucuria mea am gasit unul foarte bun si foarte pufos.Asadar vreau sa v-o impartasesc si voua aceasta reteta.
Avem nevoie de:
- 500 gr faina 
- 1 plic drojdie uscata
- 5 linguri ulei de masline
- 1 lingurita rasa sare
- 300-350 ml apa călduță
Se pune in vasul robotului de bucatarie sau intr-un vas mai mare faina,drojdia uscata,sarea si se amesteca putin cu mana.Se lasa pentru 5 minute la loc cald apoi punem peste faina uleiul iar apa minerala se pune treptat si nu toata odata.Se mai poate adauga in functie de aluat,daca este prea uscat se mai pune apa,iar daca este prea lipicios nu mai punem deloc,eventual mai adaugam putina faina.
Aluatul trebuie sa se desprinda de vas si trebuie sa fie elastic.
Se lasa la dospit intr-un vas inalt si acoperit ....
... sa creasca la loc cald si ferit de curenti pana isi dubleaza volumul.
Se poate folosi imediat sau se pastreaza acoperit cu folie de naylon  la frigider.
Este un aluat elastic si foarte bun!

Cheese cake cu mure

Cheese cake este un desert delicios cu consistenta cremoasa care se asorteaza cu diferite topinguri sau fructe din plin.
 Avem nevoie de:
- 250 gr biscuiti petit beure
- 150 gr unt
- esenta vanilie
- 5 cutii branza philadelphia de 125gr cutia
- 3 oua
- 125 gr zahar 
- 200 gr smantana
- mure sau alte fructe proaspete sau congelate
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Biscuitii ii maruntim la robot sau prin masina de tocat.Untul il topim apoi il amestecam cu biscuitii zdrobiti si esenta de vanilie.
Intr-o forma de tort 24 cm se pune hartie de copt apoi adaugam biscuitii impreuna cu untul si presam bine toata suprafata.O introducem la frigider pentru 30 minute.
Intr-un vas mai mare amestecam branza philadelphia cu zahar,pe care il adaugam treptat.(este mai bine ca zaharul sa fie pudra)
Dupa ce aluatul este omogen se pun si ouale unul cate unul si se amesteca usor.
Peste oua adaugam si smantana iar de data aceasta se amestecam cu o lingura de lemn din nou foarte usor pana obtinem o crema foarte cremoasa.
Se pune aluatul peste biscuiti iar din loc in loc punem si mure (merge si altfel de fructe)congelate sau proaspete.
Tava se pune la cuptor si se coace la bain marie 45 minute.Eu am pus-o intr-o oala mai mare in care am pus apa.
Dupa coacere scoatem cheese cake-ul din forma si o lasam sa se racoreasca putin.
 Ornam dupa preferintele fiecaruia.Eu am ornat-o cu budinca de vanilie,mure si zmeura congelate.
Pofta buna!

30.01.2012

Cozonac cu aluat oparit






Am incercat multe retete de cozonaci,care mi-au iesit foarte bune,insa azi am ales sa incerc si reteta din cartea de bucate a Silviei Jurcovan.Este un cozonac pufos,aromat si foarte delicios.Reteta asta este diferita in sensul ca,coca nu se framanta prea mult si ce imi place la ea este ca se poate face la robot ........ hi hi hi pentru ca imi usureaza mie munca :D
Avem nevoie de:
- 1100 gr faina pentru cozonac
- 8 galbenusuri
- 600 ml lapte dulce
- 50 ml ulei
- 60 gr drojdie proaspata
- 200 gr unt
- 250 gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o poarotcala
- esenta rom,vanilie
- 1 lingurita rasa de sare
Eu am injumatatit cantitatile si am facut doi cozonaci.
Intr-un vas punem 100 gr faina si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit.Se amesteca energic cu lingura pana se desfac toate cocoloasele apoi se raceste.Oparirea acestei parti de faina are ca scop mentinerea moale a cozonacului pentru mai mult timp.
Intr-un bol amestecam bine drojdia cu o lingura de zahar.
Cand aluatul oparit este doar caldut se introduce drojdia,se acopera si se lasa la crescut pentru 15-20 minute pana isi dubleaza volumul.In acest timp galbenusurile se amesteca cu sare se adauga mirodeniile,romul,vanilia,coaja de lamaie si portocala,uleiul,laptele ramas si 100 gr unt topit.Dupa ce maiaua a crescut se toarna compozitia cu galbenusuri peste ea  si se amesteca.Faina cernuta se pune in vasul robotului si se toarna compozitia de galbenusuri impreuna cu maiaua.Se framanta 15 minute pana cand aluatul se desprinde de pe vas.Aluatul este moale si lipicios.Dupa framantare se pune restul de unt topit,putin caldut si din acest moment nu se mai framanta doar se intoarce de la  margine spre mijloc si se bate cu dosul mainii pana cand sa incorporat tot untul.Eu am adaugat in aluat si cateva stafide.
Se acopera si se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul.
Eu l-am lasat 1 ora si iata cum a crescut.
Impartim aluatul in doua apoi il intindem pe masa de lucru cu mainile,in nici un caz cu facaletul.
Dupa ce am obtinut forma dorita il umplem cu preferintele fiecaruia:mac,nuca,rahat sau ciocolata.Eu am umplut unul cu nuca si unul cu mac.
Ii rulam,ii punem in tavile pregatite cu hartie de copt sau unse cu ulei si faina si ii mai lasam la dospit pentru inca 30 minute la loc cald si ferit de curenti.Apoi ii ungem cu galbenus de ou si presaram zahar vanilat deasupra.
Ii punem in cuptorul incins si ii lasam  pana se rumenesc frumos.
Iar aici o feliuta pufoasa si tare delicioasa.
A doua zi cozonacul era la fel de moale si pufos!
O bunatate de cozonac!

Ciuperci umplute cu piept de pui

Imi plac tare mult ciupercile,indiferent cum sunt ele umplute,ciulama sau la cuptor sunt foarte delicioase si sanatoase.Astazi revin cu o alta reteta,dar de aceasta data le-am umplut cu piept de pui si cascaval.Un deliciu,o minunatie atat calde cat si reci!
Avem nevoie de:
- 500 gr ciuperci albe proaspete
- 1 ceapa mica
- 100 gr cascaval clasic
- 150 gr piept de pui
- 1 legatura patrunjel verde
- sare,piper
- 4 linguri maioneza light
Curatam ciupercile,le scoatem piciorusele si cu un cutit curatam foarte atent interiorul ciupercilor.Piciorusele ciupercilor le taiem marunt,pieptul de pui il spalam si il taiem bucatele,apoi curatam si ceapa si o taiem si pe ea marunt.Intr-o tigaie punem la topit putin unt sau ulei si punem la calit ceapa,carnea si piciorusele.
Le lasam sa se rumeneasca,dupa care oprim focul si le lasam pana se racoresc.Aceasta compozitie o dam prin masina de tocat sau le pasam bine cu un blender.Peste compozitia tocata adaugam patrunjelul tocat marunt,cascavalul razuit,sare si piper dupa gust.
Le amestecam bine apoi cu aceasta compozitie umplem ciupercile.Intr-o tava punem hartie de copt,asezam ciupercile si le umplem cu compozitia din carne.Deasupra lor ungem fiecare ciuperca cu maioneza light dupa care le dam la cuptor.(eu am uns jumatate din ciuperci cu maioneza iar cealalta jumatate cu cascaval razuit.
Le lasam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos.
Se lasa sa se racoreasca 5 min apoi se servesc cu mare pofta.Sunt delicioase atat calde cat si reci.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *