05.02.2011

Ciorba de perisoare

Este una din ciorbele mele preferate.Ciorba de perisoare e printre cele mai reprezentative mancaruri romanesti.Reteta se poate adapta in functie de preferinte adica ciorbita poate fi alba cu smantana sau  rosie cu bulion.Noua ne place mai mult alba cu smantanica.


 Ingrediente:
- 500 g carne tocata mixta
- 2 linguri orez
- 1 ou
- sare, piper
- 4 morcovi 
- 2 rad patrunjel 
- 2 rad pastarnac
- telina mica
- 1 ceapa mica
- 3 lingurite bors magic
- vegeta,sare,frunze de patrunjel
- frunze de leustean
- 1 ou intreg
- 2 linguri de ulei
- smantana

Mod de preparare: 
Se curata zarzavatul se spala si o parte din zarzavat se dau pe razatoarea mica iar cealalta parte se lasa asa.Ceapa se taie marunt si se caleste intr-o oala cu 2 linguri de ulei de masline si putina apa.
Se lasa ceapa cateva minute dupa care adaugam 5 litri de apa.

Cand incepe sa fiarba adaugam zarzavatul mare,sare,vegeta si carnea.(la carne se adauga 1 ou,condimente pentru carne tocata,2 linguri de orez si sare apoi se amesteca)

Se fac perisoare de marimea unei nuci si se pun cu grija in zeama fierbinte.Se adauga si zarzavatul razuit si se lasa la fiert cca 1 ora sau pana cand carnea este fiarta.Dupa o ora se probeaza perisoarele ,iar daca sunt fierte se adauga borsul magic(sau se poate acri si cu lamaie sau zeama de varza).Separat se bate un ou si se adauga in ciorba care este la foc mic amestecand  pentru a face zdrente.Se adauga si frunzele de patrunjel si leustean si se mai lasa inca 5 minute la foc mic. 

 Ciorba se serveste cu smantana si un ardei iute.
Pofta buna!

Peste la cuptor

Este o mancare foarte usoara,sanatoasa si delicioasa. 
Daca v-ati saturat de pestele prajit, fiert si vreti o diversitate in gatitul pestelui, incercati peste la cuptor, sigur o sa va placa. Puteti folosi orice fel de peste doriti.

Ingrediente:
- 1kg. peste (proaspat sau congelat)- eu am folosit macrou 
- 20 ml otet,20 ml ulei
- 150 ml apa,100 ml bulion sau pasta de rosii
- 5-6 catei de usturoi,piper boabe
- cimbru uscat,2 foi dafin
- sare,piper,rozmarin,condimente pentru peste



Mod de preparare:
Pestele spalat si curatat,se taie in bucati de 3-4 cm. Il condimentam si-l lasam 10-15min. deoparte.
Asezam pestele apoi intr-un vas/tava care merge la cuptor, adaugam usturoiul, piperul boabe, foile de dafin,cimbrul, rozmarin.
Punem si uleiul, otetul, apa,potrivim de sare si piper si acoperim vasul cu folie de aluminiu.
Dam la cuptor pentru 2 ore la foc mic. Luam apoi folia de aliminiu de pe vas/tava si adaugam si sucul de rosii (sau bulionul desfacut cu apa), mai dam la cuptor inca 20-30min., pana cand pestele se rumeneste putin.
Astfel pregatit pestele, este ca si cel din conserva, oasele se inmoaie/ sfarama.
Poate fi un fel unic de mancare, alaturi de o garnitura , dar poate fi si un aperitiv. Se poate servi si cu o garnitura de cartofi natur sau orez. 

 Pofta buna!

Prajitura cu mere

Cred ca este una dintre cele mai indragite prajituri.
Ingrediente aluat:
- 4 oua intregi
- 18 linguri de zahar(200gr)
- 18 linguri de ulei(125 ml)
- 18 linguri de lapte (140 ml)
- 24 linguri faina(360 gr)
- 1 pachet praf de copt
- 1 kg mere
Mod de preparare:
Se amesteca la robot,ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se continua amestecarea pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste amestecul precedent alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.
Se toarna jumatate din aluat intr-o tava tapetata cu hartie si se baga pentru 10-12 minute la 180 grade C, in cuptorul preincalzit.
Merele se curata de coaja si se dau pe razatoarea mica.Se amesteca o lingura de scortisoara,iar daca doriti si putin zahar.
Se scoate si se pune amestecul de mere calite.
Se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru cca. 45 de minute.
 Cand este gata se raceste complet si apoi presaram zahar pudra deasupra.
 Pofta buna!

02.02.2011

Cartofi cu carnaciori afumati


 Avem nevoie de:
- 1 kg de cartofi
- o ceapa mica
- 4 linguri cu varf faina
- 350 gr cascaval
- 500 ml lapte
- carnati oltenesti
- 60 gr marg rama
- nucsoara,sare
- porumb fiert
- maioneza light pt salate
Curatam cartofii,ii taiem in felii subtiri sau ii radem pe razatoare,adaugam sare si ii punem intr-o tava tapetata cu hartie pt prajituri.
Carnaciorii se taie in rondele si se prajesc in ulei incins,dupa care ii repartizam peste cartofi.
Se topeste marg pe foc mic intr-o craticioara.Se adauga faina si se amesteca bine pana obtinem o crema,apoi lasam pe foc inca 1 minut amestecand mereu.Incepem sa adaugam laptele putin cate putin amestecand continuu.
Continuam tot asa: turnam putin lapte, incorporam cu lingura, iar lapte, iar amestecam pana se termina laptele (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati lingura).
Daca sosul e de consistenta mai groasa decat doriti puteti adauga inca un pic de lapte fierbinte.Lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.Se adauga cascavalul ras,ceapa taiata marunt,sare si nucsoara macinata.
Acest sos se adauga peste cartofii din tava.Se amesteca putin ca sa patrunda sosul peste tot.Se rade deasupra cascaval.Se da la cuptor pentru o ora jumate iar daca nu sunt facuti cartofii se mai lasa.
Se serveste neaparat cu salata de vara (se poate si cu castraveti murati dar e mai gustoasa cu salata de vara)si porumb fiert alaturi.Peste salata se adauga maioneza light pt salate.
Este absolut delicioasa!
Pofta buna!

30.01.2011

Ciorba de lascute

Da,intr-adevar asa se zice la noi ''LASCUTE'' ciorba  traditionala din ardeal cu ciolan afumat.Este super gustoasa mai ales daca adaugi si o lingura de smantana.

Avem nevoie de:
- un ciolan afumat
- 3-4 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- o telina mica
- sare,o ceapa mica
- 400 ml bulion sau pasta de rosii

Se spala putin ciolanul afumat si se pune la fiert intr-o oala cu 5 litri de apa.Se spumeaza cu paleta daca e nevoie.Zarzavatul se curata,se spala si se adauga in oala.Se sareaza si se lasa la fiert pana cand  e fiert ciolanul.Luam de pe foc ciorba,scoatem zarzavatul si carnea iar daca doriti puteti taia zarzavatul in rondele si le puteti adauga in ciorba.Carnea se curata de grasime,se taie in bucati mai mici si se adauga in oala cu ciorba.Punem din nou la foc ciorba si adaugam bulionul si lascutele.(la lascute se procedeaza ca si la taitei doar ca ii taiem cu cutitul in patratele)

Mai lasam inca 5-10 minute si oprim focul. Este o ciorba grozava,simplu de facut si foarte gustoasa.

Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *