20.01.2012

Salata de fructe

Atunci cand ti-e pofta de ceva dulce,sanatos si foarte delicios asa cum mi sa intamplat mie si copiilor,apeleaza la o salata de fructe.Nu cred ca exista un desert mai usor, mai rapid ca salata de fructe.Este binevenita oricand si nu exista limita la fructe.Cred ca toata lumea stie cum se pregateste salata de fructe,insa va prezint si varianta mea.Se poate prepara din orice fruct care il aveti in casa,iar daca ii mai adaugi si un sprit de frisca si stropit cu un toping de ciocolata,caramel,zmeura etc .....  va asigur ca va veti linge pe botic .... la cat de gustoasa e. :D
Eu am combinat-o cu:
- 2 banane
- 2 mere verzi si/sau rosii
- 2-3 portocale
- 3 kiwi
- o cutie de ananas cuburi
- zmeura (eu am pus congelata)
- frisca (optional)
- toping de ciocolata,caramel ...etc(optional)
Spalam bine fructele apoi le taiem cuburi mari,mici dupa placul fiecaruia.Amestecam toate fructele intr-un castron mai mare.
 Le servim in cupe de inghetata ornate cu frisca si toping de ciocolata,caramel etc.... Se pot servi si in jumatati de  portocale.
Absolut delicioasa,sa tot mananci o asa bunatate!!!!!!

17.01.2012

Sarmalute ardelenesti






Deobicei in ardeal sarmalutele se fac mari ( ardelenii fiind mai generosi,zic eu ) :-p)dar sunt si foarte gustoase.Eu nu le-am facut mari dar nici mici ci potrivite si au iesit super super delicioase.
Avem nevoie de:
- 2 bucati medii de varza acra (pentru 45-50 sarmale)
- 1 kg carne tocata amestec vita+porc
- 1 cana orez
- sare,piper,cimbru tocat.condimente pt carne tocata
- ciolan afumat,costita afumata,slanina afumata
- 2 cepe mari
- 1 lingurita jumate boia de ardei dulce
- 5 linguri ulei sau 1-2 linguri untura
- 2 oua
- 1 cartof mic razuit(optional)
- 100 ml bulion
- smantana
Pentru inceput desfacem varza murata,alegem foi de marimea dorita si le asezam pe o farfurie.Taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o tigaie cu cele 5 linguri de ulei.O calim cca 5 minute adaugand putina apa si amestecand continuu pentru a nu se arde.Orezul il spalam il scurgem de apa si il adaugam in tigaia cu ceapa calita.Adaugam si boia dulce si o mai lasam la calit pentru 5-7 minute,apoi il lasam putin sa se raceasca.
In timpul acesta intr-o cratita destul de incapatoare punem carnea,sare,piper,cimbru,condimente pentru carne tocata dupa gust.Razuim si cartoful crud,incorporam ouale si orezul calit.
Amestecam compozitia pana la omogenizare.Pentru a se amesteca mai bine o putem framanta cu mana.
Asezam o foaie de varza pe masa,punem o lingura de tocatura asezata ca un rulou pe latimea frunzei astfel ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramana 2 cm de frunza libera.
Se intoarce un capat ingust al frunzei peste tocatura.
Intoarcem si celalalt capat peste tocatura si rulam pana la capatul frunzei.
Sau mai putem impacheta si asa:
Sper ca se intelege mai bine din imagini.Dupa ce am terminat toata compozitia de carne si varza le asezam intr-o oala incapatoare care merge pe foc.Eu le-am asezat in oala sub presiune astfel:am taiat putina varza fideluta si am asezat-o pe fundul oalei iar deasupra ei am pus slanina afumata. (insa se poate pune ciolan afumat,costita afumata etc)
Apoi am asezat fiecare sarmaluta in oala.
Peste sarmalute am tocat putina varza murata fideluta si am adaugat apa pana s-a acoperit toata varza.Se adauga si bulionul,se acopera si se lasa sa fiarba la foc mijlociu pana cand dau in clocot apoi focul se reduce si se lasa cca 3-3 ore jumate.Pentru oala sub presiune se fierb cca o ora calculand timpul cand incep sa iasa primii vapori prin ventil,din acel moment focul se reduce la minimum.
Se servesc cu mare pofta alaturi de smantana si de ce nu si mamaliguta.
Absolut delicioase!!!
Pofta buna!

16.01.2012

Tort Tiramisu


Iar acum sa va prezint si reteta acestui tort delicios!
Avem nevoie de:
Blat
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura coaja rasa de la o lamaie
- 5 linguri fara varf faina
- 1 lingurita praf de copt
Crema
- 200 ml frisca
- 500 gr mascarpone
- 5 linguri lichior de cafea
- 100 gr zahar
150 ml espresso
- 3 linguri cacao
- 100 gr ciocolata amaruie rasa
Pentru inceput incingem cuptorul la 200 C.Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm.Se pregateste blatul astfel:separam ouale iar albusul il batem spuma impreuna cu zaharul si zaharul vanilat.
Galbenusurile se amesteca cu coaja de lamaie rasa si le adaugam in albusul batut spuma.
Incorporam si faina impreuna cu praful de copt,se omogenizeaza.
Se asaza compozitia de blat in forma de tort si se coace la foc mediu pentru 40-45 minute.
Se rastoarna pe un gratar de prajituri si se lasa sa se raceasca apoi se taie pe 3 nivele.
Preparam cafeau apoi o punem la racit.
Pentru crema se amesteca mascarpone cu lichiorul de cafea(eu am pus lichior tiramisu) si zahar.
Apoi adaugam treptat frisca batuta si amestecam bine.
Asezam blatul (primul nivel)pe un platou si montam de jur imprejurul lui inelul formei.Se insiropeaza cu o treime din cantitatea de espresso racita si se unge cu o treime din crema.
Pudram apoi cu cacao.
Se asaza apoi al doilea blat si se repeta intregul procedeu pana ce se epuizeaza toate ingredientele.In partea de sus trebuie sa fie un strat de crema.Se presara un strat de cacao apoi ciocolata rasa din belsug.Tortul se da la frigider pentru 3 ore sau peste noapte.
A doua zi se scoate cu grija inelul formei si se serveste cu mare pofta.
 Bineinteles ca nu putea sa lipseasca si cescuta de cafea!
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *