01.07.2011

Triunghiuri cu cascaval






Aveam pofta de ceva bun si rapid dar nu vroiam sa fie dulce,asa ca am dat o raita pe blogul Laurei Adamache (care admir foarte mult blogul ei si cel mai mult retetele ei)si am gasit aceste bunatati super delicioase.(cu mici modificari)Iti multumesc muult pentru reteta Laura,sunt grozave.
 Avem nevoie de:
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 280 ml apa
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 4 linguri ulei de masline/floarea soarelui
- cascaval pentru umplutura
- suc de rosii
- susan,mac(optional)
In vasul de la robot adaugam faina,sarea,zaharul si uleiul.Separat amestecam drojdia cu putina apa.O adaugam si pe aceasta in compozitia de faina.Se lasa sa se amestece bine pana se obtine un aluat nelipicios.
Acest aluat il lasam la dospit timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa o ora,il intindem pe masa de lucru si formam un dreptunghi cu grosimea de 0.5 cm apoi taiem patratele si punem cascavalul razuit sau branza.
Impaturim fiecare patrat in forma de triunghi avand grija sa inchidem bine marginile presandu-le cu degetele sau cu o furculita.
Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt,ungem fiecare triunghi cu suc de rosii si presaram cascaval ras.
 Le dam la cuptorul incins pentru 20-25 minute sau pana se rumenesc frumos.
Sunt pufoase,delicioase si aromate cu un gust intens de cascaval.
Pofta buna!

28.06.2011

Dovlecei pane

Acest fel de mancare sunt preferatii sotului meu.Sunt deliciosi atat simpli doar pe o felie de paine cat si cu sos de usturoi.Se prepara foarte usor chiar si de cele mai incepatoare gospodine.
Avem nevoie de:
- 1 dovlecel
- 2 oua
- sare
- pesmet
Se curata dovlecelul de coaja,se taie rondele,se sareaza fiecare bucata si se lasa sa stea 15 minute.Dupa 15 minute ei lasa multa apa asa ca ii scurgem de apa.
Intr-o farfurie batem ouale cu putina sare.Intr-o alta farfurie punem si pesmetul.Fiecare bucata de dovlecel ii trecem intai prin pesmet apoi prin oul batut.
Se prajesc in ulei incins pe ambele parti avand grija sa nu ne ardem cand ii introducem in uleiul fierbinte.
Se scot pe un servetel de hartie pentru ca sa absoarba uleiul in exces.
Se servesc atat calde cat si reci,simple sau cu sos de usturoi.
Pofta buna!

27.06.2011

Dulceata de cirese amare

Dulceata de cirese amare este una din preferatele mele.Pe langa culoarea frumoasa pe care o are,este si parfumata,iar aroma nu pot sa zic decat ca e....deosebita!Delicioasa!Intr-adevar iti ia ceva timp pana le cureti,dar merita efortul depus.
Avem nevoie de:
- 1 kg de cirese amare
- 1.5 kg zahar
- sucul de la o lamaie
 Curatam ciresele de samburi apoi adaugam zaharul peste fructe si scuturam cratita nu amestecam cu lingura pentru a nu se strivi ciresele.
 Eu le-am curatat seara asa ca le-am lasat la rece pana a doua zi apoi le-am pus la foc linistit timp de 1 ora si jumatate.Luam spuma care se formeaza deasupra.
Din cand in cand mai amestecam in cratita.Spre sfarsit adaugam zeama de la o lamaie si lasam la foc mai iute pentru a se ingrosa.Aveti grija sa nu o ingrosati ca marmelada,tinand cont ca dupa racire dulceata devine putin mai groasa.(in total timpul de fierbere au fost de 2 ore)Dulceata fierbinte se pun in borcane sterilizate si se depoziteaza in camara.
Iar cu ocazia asta am pregatit cateva clatite pufoase care merge fooaaarte bine cu aceasta dulceata delicioasa.
Un deliciu.....myyyammmyyyy ce bune sunt!

Clatite pufoase

Clatitele pot fi cu multe umpluturi:branzeturi,gem,urda,dulceata,ciocolata......toate sunt delicioase,usor de preparat si foarte rapide.Clatitele cred ca sunt pe placul tuturor,atat copiilor cat si celor mari.
Avem nevoie de:
- 250 gr faina
- 2 oua
- 25 gr unt topit
- un praf de sare(pentru clatite cu branzeturi)
- 1 plic zahar vanilat(pentru clatite cu dulceata)
- apa minerala
Faina se cerne intr-un bol incapator si se adauga sarea (pt clatite cu umpluturi sarate)sau zaharul vanilat(pt clatite cu umpluturi dulci)Separat batem ouale bine,topim untul si le adaugam in bolul cu faina.
Pentru a obtine clatite pufoase se inlocuieste laptele cu apa minerala,asadar cu o lingura de lemn amestecam in compozitia de faina adaugand treptat apa minerala avand grija pe cat posibil sa nu se formeze cocoloase.In cazul in care se formeaza cocoloase aluatul se strecoara in sita intr-un alt vas.Se obtine un aluat nici prea subtire nici prea gros.
Se tine la rece pentru 30 minute.Intr-o tigaie incinsa se toarna cate un polonic mic din compozitie si se inclina tigaia astfel incat clatita sa se intinda uniform.
Se prajeste clatita pana cand marginile devin crocante si compozitia se patrunde,apoi se intoarce si se prajeste si pe cealalta parte.
Se repeta procedeul cu aluatul ramas.Daca aveti tigaie anume pentru clatite nu mai este nevoie sa ungeti tigaia cu ulei,insa daca aveti tigaie normala se unge tigaia cu ulei la fiecare 2-3 clatite.Daca prima clatita este prea groasa se mai adauga apa minerala in compozitie pentru a o dilua.Clatitele se umplu cu orice doriti dumneavoastra.Eu le-am umplut cu dulceata de cirese amare si de care nu pot sa va spus decat ca au fost grozav de bune.
Absolut delicioase!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *