27.08.2011

Gem de prune

Este unul dintre cele mai delicioase gemuri care imi plac.Gemul de prune este ideal pentru realizarea prajiturilor traditionale a fursecurilor si a cornuletelor avand gustul sau dulce-acrisor.De aceea nu cred ca trebuie sa lipseasca din camara de iarna.
Avem nevoie de: 
- 3 kg de prune
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie (optional) merge si fara 
Se spala prunele se curata de samburi se taie in jumatati si se dau prin masina de tocat sau la robotul de bucatarie.(cum am facut eu)
Dupa tocare se pune intr-o oala incapatoare si care merge pe foc.Se punem la foc mic si se lasa sa fiarba pana cand scade apa care lasa prunele.In tot acest timp se amesteca cand si cand pentru a nu se prinde de fundul oalei.(eu le-am lasat sa fiarba fara zahar 3 ore)
Spre sfarsit adaugam si zaharul si mai lasam sa fiarba,iar de data aceasta amestecam mai des in gem pentru a nu se prinde de fund.Il lasam la fiert pana obtinem un gem destul de gros.
Daca dorim un gem mai subtire e suficient 3-4 ore.Eu insa mi-am dorit sa fie mai gros asa ca l-am lasat sa fiarba 5 ore.Cam asa arata gemul meu.
Se toarna in borcane bine spalate si uscate ca apoi punandu-se intr-o patura pana la racire.Se depoziteaza in camara pana la iarna (daca rezistati sa nu va atingeti de el pana atunci :D....., eu nu am rezistat sa nu deschid un borcan pentru ca a iesit ataaat de buuunn!!!
 Pofta buna!

25.08.2011

Tocanita de ciuperci cu pui

Astazi am pregatit o tocanita de ciuperci simpla,rapida si foarte foarte gustoasa.Noi am savurat-o alaturi de pulpe de pui la cuptor.Imi plac foarte mult ciupercile si le pregatesc ori de cate ori am ocazia.
Avem nevoie de: 
- 1 kg ciuperci proaspete
- 300 ml suc de rosii
- 1 ceapa mare
- 100 gr unt
- 4-5 catei de usturoi
- 2-3 pulpe pui
-1 legatura patrunjel verde
- sare
Pentru pulpele de pui,le pregatim dupa reteta de aici.Curatam ciupercile le spalam le scurgem de apa si le taiem in felii subtiri.
Ceapa o taiem marunt si o punem la calit in 100 gr unt.
Dupa 3-4 minute de calire adaugam si ciupercile taiate.
Le lasam la foc mic pana se inmoaie ciupercile apoi punem si sucul de rosii,cateii de usturoi si potrivim de sare.
Adaugam o cana de apa si mai lasam sa fiarba 10-15 minute.Pentru un sos mai gros separat amestecam o lingura de faina cu lapte cat cuprinde si il adaugam in tocanita amestecand continuu.O servim alaturi de pulpe de pui la cuptor sau asa simpla.
Este o tocanita foarte delicioasa!(eu am mancat doua portii )  :) ..... :D 
Pofta buna!!!

22.08.2011

Tort egiptean


Avem nevoie de:
Pentru o foaie:
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingura faina
- 40 gr alune macinate sau nuca
Pentru crema 1:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri zahar
- 340 ml lapte
- 2 linguri faina sau amidon
- 170 gr unt nesarat
- esenta vanilie
Pentru crema 2:
- 300 ml frisca
- 170 gr zahar
- 130 gr alune zdrobite mai mari sau nuca taiata
Pentru inceput pregatim foile.Albusurile se bate spuma impreuna cu zaharul pana se topeste tot.Amestecam faina cu alunele/nuca si o introducem in compozitia de albusuri.
Punem hartie decopt pe fundul unei forme de tort cu diametru de 24 cm,intindem compozitia de albusuri si o dam la cuptor pentru 30-35 minute la foc mic.La fel procedam si cu celelalte doua foi.(in total vor fi 3 foi)
Lasam foile la racit si intre timp pregatim cremele.Pentru crema 1 amestecam galbenusurile cu zahar (eu l-am facu pudra) pana devine spuma apoi adaugam faina iar treptat punem si laptele amestecand continuu.
Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana se ingroasa crema ca si o budinca.Crema astfel obtinuta se lasa la racit.Separat batem putin untul doar cat sa se dezmorteasca apoi adaugam cate o lingura din crema de galbenusuri amestecand usor.La sfarsit adaugam 2 fiole esenta vanilie.Aceasta este crema 1.
 Pentru crema 2 batem frisca tare.(reteta originala este cu 200 ml frisca dar eu am pus 300 ml pentru ca era putina crema)Topim zaharul apoi il turnam pe o foaie pergament si il lasam sa se raceasca complet.
Dupa racire se zdrobeste cu batatorul de carne.(eu am pus-o intr-o punga de plastic impreuna cu hartia de copt,altfel zaharul se lipeste de punga)
Zaharul zdrobit il introducem in frisca batuta si amestecam.Punem si alunele zdrobite sau nuca taiata.
Asamblam tortul astfel:Punem pe un platou prima foaie apoi 1/3 din crema de vanilie si 1/3 din frisca,din nou foaie,crema de vanilie,crema de frisca iar ultimul strat va fi de frisca.
Tortul se orneaza dupa preferinte.Pe marginea tortului l-am ornat cu alune tocate iar deasupra tortului am facut firicele si flori din crema de ciocolata.
Este un tort absolut delicios!!!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *