Este unul dintre cele mai delicioase gemuri care imi plac.Gemul de prune este ideal pentru realizarea prajiturilor traditionale a fursecurilor si a cornuletelor avand gustul sau dulce-acrisor.De aceea nu cred ca trebuie sa lipseasca din camara de iarna.
Avem nevoie de:
- 3 kg de prune
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie (optional) merge si fara
Se spala prunele se curata de samburi se taie in jumatati si se dau prin masina de tocat sau la robotul de bucatarie.(cum am facut eu)
Dupa tocare se pune intr-o oala incapatoare si care merge pe foc.Se punem la foc mic si se lasa sa fiarba pana cand scade apa care lasa prunele.In tot acest timp se amesteca cand si cand pentru a nu se prinde de fundul oalei.(eu le-am lasat sa fiarba fara zahar 3 ore)
Spre sfarsit adaugam si zaharul si mai lasam sa fiarba,iar de data aceasta amestecam mai des in gem pentru a nu se prinde de fund.Il lasam la fiert pana obtinem un gem destul de gros.
Daca dorim un gem mai subtire e suficient 3-4 ore.Eu insa mi-am dorit sa fie mai gros asa ca l-am lasat sa fiarba 5 ore.Cam asa arata gemul meu.
Se toarna in borcane bine spalate si uscate ca apoi punandu-se intr-o patura pana la racire.Se depoziteaza in camara pana la iarna (daca rezistati sa nu va atingeti de el pana atunci :D....., eu nu am rezistat sa nu deschid un borcan pentru ca a iesit ataaat de buuunn!!!
Pofta buna!
Avem nevoie de:
- 3 kg de prune
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie (optional) merge si fara
Se spala prunele se curata de samburi se taie in jumatati si se dau prin masina de tocat sau la robotul de bucatarie.(cum am facut eu)
Spre sfarsit adaugam si zaharul si mai lasam sa fiarba,iar de data aceasta amestecam mai des in gem pentru a nu se prinde de fund.Il lasam la fiert pana obtinem un gem destul de gros.
Daca dorim un gem mai subtire e suficient 3-4 ore.Eu insa mi-am dorit sa fie mai gros asa ca l-am lasat sa fiarba 5 ore.Cam asa arata gemul meu.
Se toarna in borcane bine spalate si uscate ca apoi punandu-se intr-o patura pana la racire.Se depoziteaza in camara pana la iarna (daca rezistati sa nu va atingeti de el pana atunci :D....., eu nu am rezistat sa nu deschid un borcan pentru ca a iesit ataaat de buuunn!!!
Pofta buna!