09.04.2013

Salata de primavara







O salata simpla, gustoasa, plina de vitamine foarte utile dupa perioada iernii si plina de verdeata care acum la piata gasesti cu gramada.Imi place mult sa merg la piata cand este primavara, fiindca totul este verde pe mesele pietarilor si care cu greu reusesti sa iesi de-acolo fara sa cumperi macar cate putin din fiecare verdeata.Aceasta salata imi place sa o mananc simpla si cat de multa. hi hi :d
Pentru aceasta salata avem nevoie de:
- salata verde
- frunze de spanac baby
- frunze de patrunjel verde
- rosii
- castravete verde
- ardei gras galben
- gogosar rosu
- masline negre
- ceapa verde
- ridichi
- sare
- otet de mere
- ulei de masline
- condimente pentru salate
- telemea de oaie/vaca (optional)
Nu am pus gramaje la ingrediente pentru ca fiecare poate sa faca cat doreste,mai mult sau mai putin.

Spalam toate legumele,apoi salata si spanacul le putem rupe in fasii mari mici cum doriti,rosiile,ardeii,gogosarii,ridichile,castravetii,ceapa verde si patrunjelul verde le taiem bucatele sau felii.
Intr-un pahar amestecam 25-30 ml ulei de masline cu 15-20 ml otet de mere si condiment pentru salate.
Turnam peste salata de legume si amestecam cu o lingura mare.
Potrivim de sare, iar daca doriti puteti adauga telemea taiata in bucatele.
Un deliciuuu plin cu vitamine !!!
Pofta buna!

Trandafir cu visine







Un cozonac savuros ,cu muulte fructe acrisoare.
Avem nevoie de:
- 220 ml lapte
- 30 gr drojdie
- 400 gr faina
- 120 gr zahar
- 1 praf de sare
- 60 gr unt topit
- 2 oua
- 500- 700 gr visine proaspete sau congelate
- 1 galbenus
- 4 lingurite zahar vanilat
- 1 lingura zahar tos
Drojdia o dizolvam in 200 ml lapte caldut.Se adauga 1 lingura faian si o lingurita zahar; se acopera maiaua si se lasa la crescut 10-15 minute intr-un loc cald.Restul de faina o punem intr-un castron; adaugam sarea,zaharul,ouale,untul si maiaua.
Se framanta aluatul,se acopera si se lasa la crescut cca 45 minute.
Dupa crestere se intinde pe masa de lucru (unsa cu ulei in prealabil) o foaie dreptunghiulara.Se presara pe foaie zahar vanilat apoi un strat de visine curatate de samburi.
Se ruleaza pe latura lunga,nu prea strans.Apoi ruloul se taie in 12 felii identice.
Incingem cuptorul la 180 C,ungem o forma de tort (26 cm) si asezam inauntru feliile de cozonac.
Batem galbenusul cu 20 ml lapte si ungem bucatile de cozonac,presaram 40 gr zahar deasupra si dam la cuptor 60-70 minute sau pana cand se rumeneste frumos.
Lasam sa se racoreasca complet apoi presaram zahar tos deasupra.
Delicios!

Lipii pentru Shaorma







Cu cateva zile in urma am dat peste o reteta de lipii care mi s-a spus ca este grozav de buna pentru Shaorma si bineinteles ca am zis ca o voi incerca.M-am hotarat sa le fac o surpriza prichindeilor mei cu cate o shaorma,insa de aceasta data am incercat o alta reteta pentru lipii.Acestea sunt mult mai gustoase si mai aspectoase decat celelalte lipii.

Avem nevoie de:
- 500 gr faina
- 2-3 linguri untura
- 1/2 lingurita sare
- lapte cat cuprinde
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
Intr-un vas inalt amestecam faina,sarea,bicarbonatul,untura iar laptele il turnam treptat.
Amestecam pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.
Il lasam acoperit 30 minute la frigider apoi taiem bucati cu greutatea de 100 gr fiecare si o intindem cu sucitorul pe masa de lucru.
Incingem o tigaie de teflon punem lipia (in forma cat mai rotunda) in tigaie si o coacem pe ambele parti.
Dupa coacere lipiile le asezam pe o farfurie intinsa si le acoperim cu folie.Se pot folosi simple,pentru shaorma sau diferite garnituri.

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *