25.01.2012

Cozonac cu mac si nuca

Cozonac!!!!!.... Cu-i nu-i place cozonacul?Cred ca la toti in mod special mie care sunt innebunita cu cozonaci.Reteta acestor cozonaci o am de la cumnata mea Daniela,careia ii multumesc din suflet pentru reteta si pentru deliciosii cozonaci care mi-au iesit.
Avem nevoie de:
- 600 gr faina pentru cozonac
- 2 oua
- 3 galbenusuri
- 25 gr drojdie proaspata
- coaja rasa de la o lamaie si o portocala
- 150-170 gr unt proaspat
- esenta vanilie,rom
- 100gr zahar
- 200 ml lapte caldut
Umplutura de mac:
- 200 gr mac macinat
- 100 gr zahar
- 1 lingura cacao
- 100 ml lapte dulce
- esenta rom sau vanilie
Umplutura de nuca:
- 250-300 gr nuca macinata
- 100 gr zahar
- 1-2 linguri cacao
- 100 ml lapte dulce
- esenta rom sau vanilie
Pentru inceput toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,faina trebuie cernuta de 3 ori iar in bucatarie trebuie sa fie cald.Intr-un castron mai mare punem faina cernuta si facem in mijloc o gropita.Separat zdrobim drojdia si o amestecam cu o lingura de zahar,putin lapte caldut si o lasam sa creasca la loc cald.In castronul cu faina punem ouale,coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie,esentele,zaharul, laptele caldut si drojdia care a crescut putin.
Framantam cu mana aluatul iar din cand in cand ne ungem mainile cu untul topit pana il terminam pe tot.Si framantam si framantam aproximativ 30 minute.Cu cat se framanta mai mult cu atat cozonacul iasa mai pufos.Aluatul trebuie sa fie mai moale.
Il lasam apoi la crescut intr-un loc cald ferit de curenti pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura de mac si nuca.Macul il dam prin masina de cafea.
Apoi il amestecam cu cacao.
Punem laptele la fiert impreuna cu zahar iar cand incepe sa fiarba adaugam macul.
Lasam sa fiarba la foc mic amestecand continuu pana cand incepe sa se lege compozitia.
Pentru umplutura de nuca amestecam nuca cu zahar si cacao dupa care adaugam si laptele rece.Compozitia trebuie sa fie la fel ca si cea de mac.
Pe masa de lucru intindem aluatul cu mainile  unse cu unt topit sau ulei  in forma dreptunghiulara apoi punem umplutura de mac si/sau nuca si o intindem uniform.Eu am pus cam mult mac dar tot au fost buni :D
Rulam apoi aluatul cu grija si il punem in forme de cozonac care au fost tapetata cu hartie de copt.
Ungem cu galbenus de ou si presaram zahar vanilat.
Ii mai lasam la crescut pentru inca 30 minute la loc cald dupa care ii adaugam in cuptorul incins la foc mediu si ii lasam sa se coaca pana se rumenesc frumos.Se racesc si se servesc cu mare pofta.
 Ia uitati-va aici ...... o bunatate de cozonac!
Absolut delicios!

4 comentarii:

  1. wowwwww ce apetisant e, ador copturile din mac.
    oare de ce nu esti mamica mea? :P :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha ha ha :)) ce draguta esti! Sa sti ca mai multe fete mi-au spus ca le-ar place sa le fiu mamica! hi hi hi :)) :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit la reteta dinainte ca ati pus un cartof fiert in aluatul de cozonac . Nu am mai auzit asa ceva pina acuma. Pare pufos si crescut bine. Daca nu va suparati, puteti sa-mi spuneti ce ajuta cartoful ?? de ce se pune in aluat ? nu folositi unt ? numai ulei 70 ml. ? ? Va multumesc mult si apreciez indrumarile primite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cartoful ajuta ca cozonacul sa se mentina mai mult timp proaspat si pufos.

    RăspundețiȘtergere


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *