12.02.2011

Prajitura cu visine SIMONA

Este o prajitura usoara de vara cu gustul sau aromat al visinelor,cu o crema racoroasa si tare delicioasa.
Avem nevoie de:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- 2 fiole esenta rom
- 1 plic gelatina
- 300 ml frisca lichida
- 4 iaurturi de visine
- o jum de pachet de praf de copt
- 500 gr visine proaspete,congelate sau din compot(eu am folosit visine congelate)
 Mod de preparare:
Intr-un castron se bat albusurile spuma cu cele 5 linguri de zahar care se pun treptat.
Apoi amestecam si galbenusurile impreuna cu esenta de rom.
 Galbenusurile se adauga in crema de albusuri si se amesteca.
Separat intr-un bol amestecam faina+o jum de pachet de praf de copt si 2 linguri de cacao.(se poate si fara cacao,daca faceti blatul alb se adauga esenta de vanilie)
Se adauga lingura cu lingura in compozitia cu albusuri+galbenusuri amestecand usor.Apoi adaugam jumatate din visine,scurse de sucul care il lasa.
Compozitia obtinuta se pune intr-o tava tapetata cu hartie pergament sau unsa cu ulei+faina.
O nivelam si o introducem la cuptorul incins pentru 45 minute.Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa la racit.Cand e complet racita se inteapa cu furculita din loc in loc,iar cu sucul lasat de la visine se insiropeaza blatul.
Preparare crema:
Batem frisca lichida cu mixerul apoi adaugam iaurtul de visine si cealalta jumatate de visine.Daca crema nu este destul de tare se adauga gelatina.(la mine nu a mai fost nevoie de gelatina,am avut o crema beton)
Crema obtinuta se pune pe blatul insiropat si se niveleaza frumos.Cu o lingura se fac forme de valuri si apoi se rade ciocolata.
Pofta buna!

Filete de carne rosie(vita) pane

Imi place mult carnea de vita si e mult mai sanatoasa decat cea de porc, dar are un dezavantaj: se gateste foarte greu si daca nu ai grija si nu o prepari cum trebuie, ajungi sa mananci "o talpa de pantof".Aceasta reteta o am de la sora mea cea draga care este tare departe de mine.Mi-e dor de tine Mony.Si mersi mult pentru reteta,sunt foarte bune filetele.

Avem nevoie de:
- 4-5 filete de carne vita subtiri
- 4 filete de sunca praga
- 1 pachet de branza topita hochland
- pesmet,faina
- 2 oua
- sare,piper
- ulei pentru prajit


Bine de retinut:
Pentru fragezirea carnii trebuie pusa la marinat.O marinata buna trebuie sa contina un ingredient acid cum e otetul, vinul sau zeama de lamaie.Daca feliile de carne sunt deja subtiate si batute cu ciocanul de carne sunt suficiente 2 ore sau chiar mai putin.Intotdeauna puneti carnea la marinat in frigider.Pentru ca in marinata se afla un ingredient acid, evitati vasele de metal.Eu folosesc o punga de plastic pe care o inchid bine la gura.
Carnea marinata se bate cu ciocanul de carne.(cateva filete eu nu le-am batut dar sunt mai bune batute)Se condimenteaza filetele cu sare si piper.Se pune un filete,apoi o felie de branza si pe urma o felie de sunca,iar deasupra din nou un filete de carne.



Se trec prin faina apoi prin ou batut si apoi prin pesmet.(eu insa am uitat sa fac poza la trecerea prin pesmet)Se respecta procedeul exact asa faina+ou+pesmet,altfel aveti sansa sa vi se desfaca  carnea si sa va curga branza topita.

 Se prajesc in ulei,4 minute pe o parte si 4 minute pe cealalta parte.Apoi se scot pe un servet.
Se pot servi cu cartofi prajiti sau piure si salata.

Pofta buna!

Cateva informatii pentru carnea de vita!!!!
Carnea de vita se afla pe locul trei in topul produselor care contin fier dupa cereale si seminte.
Are cea mai mare cantitate de substante nutritive dintre toate alimentele bogate in proteine.
Acestea ajuta organismul sa aiba un sistem muscular puternic si sanatos.
Are un continut ridicat de zinc,element esential unui sistem imunitar puternic.
De asemenea vitamina B12 care se gaseste din abundenta in carnea de vita este cunoscuta ca dusman declarat al cancerului de colon.

Supa de galuste

Aceasta supa de pui cu galuste este foarte usor de preparat,foarte rapida,este hranitoare si foarte gustoasa mai ales daca este preparata pe un pui de casa.Asadar eu am facut-o cu pui de casa si a fost foarte gustoasa.



 Avem nevoie de:
- 1 pui (eu am pus cosul,spatele si ghearele de la un pui de casa)
- 4-5 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 rad de patrunjel
- 1 telina mica
- 1 ceapa mica
- frunze de patrunjel
- vegeta,sare dupa gust


Se spala carnea, apoi se pune la fiert in apa cu sare.Se spumeaza bine, dupa care punem zarzavaturile intregi sau taiate.O lasam la foc pana cand carnea este fiarta.(eu am fiert-o in oala supresiune asa ca nu a fost nevoie sa o las prea mult 25-30 min)Se scot zarzavaturile si carnea iar supa se pune din nou la fiert.(daca doriti zarzavatul se poate taia marunt si se pot adauga in supa,iar carnea se curata de oase si se poate servi cu supa sau se foloseste la o salata de boef)
Cum preparam galustele: 
- 2 oua,sare
- gris cat cuprinde compozitia
Separam albusurile de galbenusuri si le batem separat cu un varf de cutit de sare.Apoi adaugam in ploaie grisul.

Galbenusurile le amestecam putin dupa care le adaugam in compozitia de albusuri. Compozitia nu trebuie sa fie nici prea moale nici prea tare.

Din compozitia obtinuta se ia cu o lingurita si se adauga in supa care fierbe foarte usor. 
Se lasa sa fiarba la foc incet cu capac aproximativ 5-10 minute.

Galustele trebuie sa fie pufoase.Se adauga in supa si frunze de patrunjel tocat sau o legatura intreaga.(piticilor mei nu le place patrunjelul verde in supa si atunci eu il pun sa fiarba impreuna cu carnea)

Se poate servi alaturi de paine prajita si ardei iuti murati.
Pofta buna!

11.02.2011

Nuggets

Am vazut mai multe variante de retete, insa aceasta versiune mi s-a parut cea mai gustoasa.
Este o reteta rapida si foarte gustoasa, se poate consuma doar cu o salata usoara, de rosii sau cu cartofi prajitit alaturi de mujdei de usturoi sau diferite sosuri.
Avem nevoie de:
- 500-1 kg de piept de pui dezosat
- 2 pungi mari de chipsuri cartofi (gust de pui la rotisor)
- 100 gr faina
- 3 oua
- 50 ml lapte
- sare,piper,chili dupa gust
- 1 lingura ustusoi granulat
- 1 lingura boia ardei dulce
- ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui si il taiem in bucatele mai mici,fiecare cum doreste.
Intr-un bol punem faina,adaugam usturoiul granulat condimentam cu chili,(eu am pus o lingurita jum) sare,piper dupa gust si boia de ardei dulce si amestecam pana la omogenizare.
 Intr-un alt bol spargem ouale le batem cu telul,adaugam sare dupa gust,laptele si amestecam pana la omogenizare.
Chipsurile le punem intr-o punga si cu ajutorul unui sucitor le zdrobim pana devin foarte marunte.
Dupa ce avem totul pregatit luam fiecare bucatica de carne si le trecem prin faina pe ambele parti.
 Apoi le trecem si prin ou pe ambele parti.
 Iar in final urmeaza sa trecem  bucatile de pui prin chipsurile maruntite pe ambele parti.
Intr-o tigaie incingem ulei si adaugam bucatile din piept de pui.Le prajim pe ambele parti pana se rumenesc frumos.
Dupa ce nuggetu-rile sau prajit le scoatem pe un servet pentru a se scurge uleiul din ele.
Le putem servi alaturi de cartofi prajiti,salate si diferite sosuri sau maioneza.
Noi le-am servit cu mujdei de usturoi si cartofi prajiti.
Myaaaamyyy ce bunee au fost!!!

Lasagna

Exista o sumedenie de retete pentru lasagna, cu rosii, cu spanac, cu ciuperci si cate si mai cate, una mai gustoasa decat alta! Iata reteta mea care sper sa va placa.
Atentie, foile de lasagna sunt de mai multe feluri. Luati din cele care nu trebuiesc fierte inainte. In caz ca aveti foi care trebuiesc fierte urmati instructiunile de pe cutie.


Avem nevoie de:
- 500 gr carne tocata amestec vita+porc
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapa
- 1 pachet de foi lasagna
- 350 ml bulion sau pasta de rosii
- 300 gr cascaval
- 1 morcov
- rozmarin,nucsoara,condimente pt carne tocata
- 1 gogosar rosu sau/si verde 
- sare, catei de usturoi ,piper
- 25 gr unt 
3 linguri de faina
- lapte rece (cat ia compozitia)
- 100 ml apa


Taiem ceapa marunt si o punem la calit in 2 linguri de ulei si putina apa.O lasam pana devine sticloasa dupa care adaugam gogosarul si o mai lasam inca 3 minute.

Dupa ce sa calit ceapa si gogosarul se adauga carnea tocata apoi punem condimentele pt carne tocata,sare dupa gust si se lasa pana isi schimba culoarea,apoi se adauga usturoiul zdrobit.

 Adaugam bulionul si ceasca de apa si lasam la foc mic 15-20 minute.Cascavalul il razuim pe razatoarea mica.Preparam si un sos bechamel si pentru acesta punem la foc mic untul sau marg sa se topeasca,adaugam faina incorporand-o in unt si stingem cu laptele amestecand continuu.Amestecam pana incepe sa se ingroase apoi adaugam sare,piper,rozmarin si nucsoara.Incepem sa asamblam lasagna.Intr-o tava tapetam hartie pergament apoi asezam un strat din foile de lasagna,dupa care adaugam un strat de carne tocata.

 Peste carnea tocata adaugam un strat din sosul bechamel si apoi un strat de cascaval ras.

Urmeaza al doilea strat de foi de lasagna,carne tocata,sos bechamel si cascaval.Daca va mai raman ingrediente continuam pana se termina,iar ultimul strat trebuie sa fie de cascaval ras.


Introducem lasagna la cuptorul preincalzit si o lasam la copt pentru o ora jumate,timpul de coacere este variabil de la un cuptor la altul,asa ca o lasam in cuptor pana este bine facuta si se rumeneste frumos la suprafata. 

Se serveste cu ce doriti dumneavoastra.Noi am servit-o cu iaurt simplu si/sau maioneza plus muraturi.A fost foarte buunaa.



 Pofta buna!

09.02.2011

Papanasi cu smantana si dulceata de cirese amare

Este un desert absolut minunat.
 Ingrediente:
- 250 gr branza de vaci
-  2 linguri de zahar
-2 oua mici
- o fiola esenta de vanilie
- 4 linguri cu varf de faina
- 1 varf de cutit de bicarbonat stins cu zeama de lamaie
Mai avem nevoie de faina,ulei,
smantana,dulceata de visine
zahar pudra(optional)
Frecam bine branza de vaci cu galbenusurile,zaharul si es de vanilie.Adaugam faina,bicarbonatul si albusurile batute spuma.
Puteti pune ouale intregi dar papanasii iasa mai pufosi daca adaugati albusurile batute spuma.
Rezulta un aluat destul de moale.
Luam cu lingura din el punem pe planseta cu faina si modelem papanasii astfel:facem o bila apoi o turtim si cu degetul sau cu coada de la o lingura si o gaurim.
Nu o sa va fie foarte usor pentru ca aluatul este destul de moale,eu am incercat sa adaug cat mai putina faina la modelat
Prajim papanasii in ulei incins si apoi ii scoatem pe un servet de hartie.
Servim papanasii cu smantana si dulceata de visine sau doar cu ciocolata.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *