22.01.2011

Ciorba de pui ''A LA GREC''

Ciorba de pui "a la grec" este foarte gustoasa si hranitoare.

 Ingrediente:
- 500 gr carne de pui (eu am pus doar pieptul+oasele)
- 3 morcovi
- 1 radacina de patrunjel
- 1 telina mica
- 1 ceapa
1/2 pahar de orez
- zeama stoarsa de la o lamaie
- 3 galbenusuri
300 gr smantana
- frunze de patrunjel
sare,vegeta,gogosar

Carnea de pui spalata si taiata in bucati se pune la fiert in 5 litri de apa.Din cand in cand se spumeaza.Se adauga ceapa taiata marunt,zarzavatul spalat si taiat in cubulete,orezul ,sarea,vegeta.Se fierb toate aproximativ 30 minute,dupa care se ia oala de pe foc.

Galbenusurile se amesteca cu zeama de lamaie si cu smantana.

Se adauga 2 polonice de ciorba din oala,amestecului de galbenusuri se va subtia si mai important,se va aduce aproximativ la aceeasi temperatura cu restul ciorbei,lucru foarte important pentru a nu se taia amestecul de galbenusuri cand se va turna in oala cu ciorba.Se pune oala cu ciorba pe foc moale si se mai lasa 2-3 minute,dar fara sa clocoteasca,numai pentru a se lega ouale.Deasupra se presara patrunjel tocat marunt.

Pofta buna!

TARTA CU capsuni si portocale


Pentru blat avem nevoie de:
- 125 gr unt rece
- 250 gr faina
- 50 gr zahar
- 1 fiola esenta vanilie
- un ou
- un praf de sare
Pentru crema avem nevoie de: 
- un plic crema pt cremes sau tarte
- 150 ml frisca hulala
- 1 lingurita tort-gelle transparent
- 1 lingurita tort-gelle rosu
- lapte pt crema
 Se pun toate ingredientele la robot si se amesteca pana devine un aluat nelipicios.

Se imbraca forma de tarta cu acest aluat si se da la rece cca 30 minute.
Cuptorul se incinge la 180'.Pe aluat se asaza o foaie de staniol,pe care se repartizeaza boabe de fasole pentru a nu se umfla aluatul.Se da la cuptor pentru 30 minute.
Se scoate hartia cu boabe si se lasa sa se raceasca complet.Apoi se scoate din forma si se asaza pe un platou termorezistent.
 Se bate cu mixerul frisca lichida iar crema pt tarte se prepara conform instructiunilor de pe pachet.
Se amesteca cele doua:frisca+crema de vanilie si se portioneaza pe tarta.
Peste crema se asaza fructe din care doriti(eu am ales portocale cu capsuni de la congelator,dar este si mai gustoasa tarta daca capsunele sunt proaspete).Peste fructe se pune tort-gelle care cel rosu se amesteca cu 20 ml suc de capsuni si se lasa pt 1 min la foc mic dupa care se portioneaza pe fructe ca sa dea un aspect mai stralucitor ,iar la cel transparent se pune 20 ml apa+1 lingt zahar.
Pofta buna! Este un deliciu!!!

21.01.2011

PASTE TAGLIATELLE CU SOS DE SUNCA

Cui nu-i plac pastele?Mai ales copiii care le savureaza cu multa placere.Sunt rapide,satioase si se pot face in nenumarate randuri.

Avem nevoie de: 
- 500 gr paste tagliatelle
- 300 gr sunca
- 50 gr unt
- sare,nucsoara
- 200 gr smantana


Se fierb pastele in apa cu sare, conform instructiunilor, se scurg si se trec prin jet de apa rece.
Sunca se taie felii subtiri dupa care le punem la prajit pentru 3 minute  in unt topit.
Adaugam sare,nucsoara,smantana si le mai lasam la foc mic inca 10 minute.
















Se unge un vas de yena cu unt sau marg,adaugam pastele scurse si sosul cu sunca.

Se amesteca si se dau la cuptor pentru 25 min la foc mijlociu.Se servesc cu seminte de floarea soarelui.

Pofta buna!

SALATA DE TELINA

Este o reteta delicioasa,sanatoasa perfecta pentru incepatori si pentru atunci cand se anunta musafiri si trebuie sa pregatim ceva gustos....intr-un timp foarte scurt!!
Avem nevoie de:
- o telina mijlocie
- un morcov
- un gogosar rosu
- 2 linguri cu varf maioneza light
- 2 linguri smantana
- zeama de lamaie,sare
Curatam telina,morcovul si gogosarul.Le spalam bine dupa care telina si morcovul se dau pe razatoarea mica iar gogosarul il taiem in cubulete mici.
Intr-un bol amestecam legumele,adaugam 2 linguri de maioneza si 2 ling de smantana.
Le amestecam pana la omogenizare adaugam sare dupa gust si zeama de lamie daca mai este nevoie.
Se serveste cu paine prajita.
 Pofta buna!!!

18.01.2011

TAITEI DE CASA

Nu-i asa ca de multe ori v-ati gandit ca ar fi mai sanatos sa va faceti chiar voi taiteii, fara conservanti sau alti aditivi?De aceea va propun aceasta reteta, care este foarte simpla si la indemana oricui.Pentru acesti taitei de casa ii multumesc mamei mele care m-a invatat sa-i fac de cand eram copila.Sunt mult mai gustosi si sanatosi decat cei cumparati.

Avem nevoie de:
 - 1 ou 
- faina si sare

Se bate oul impreuna cu sarea dupa care adaugam putin cate putin din faina si framantam energic pana obtinem o coca nelipicioasa.


Din aceasta coca se taie felii groase,se dau prin faina dupa care ii trecem prin masina de intins taitei,iar in cazul in care nu avem masina,se intinde coca cu sucitorul adaugand faina pana devine o foaie nelipicioasa si cat mai subtire. 


Se lasa la uscat intr-un loc cald pe o fata de masa si apoi se taie cu o masina speciala sau cu cutitul pentru cei care nu au masina.



Taiteii astfel obtinuti se pot folosi imediat sau se pot lasa sa se usuce 30 de minute,dupa care ii putem folosi la supe sau ciorbe.

CIULAMA DE CIUPERCI CU SMANTANA

Cred ca o ciulama de ciuperci bine facuta, poate place si neamatorilor de ciuperci.Ciulamaua de ciuperci este o mancare traditionala, gustoasa si hranitoare.


Ingrediente
1/2 kg ciuperci champignon
50 g unt,30 ml bulion
  1lingura cu varf de faina
100 ml smantana
  1 ceapa medie
  1 legatura de patrunjel
piper dupa gust
sare dupa gust
oregano,busuioc,boia dulce,
plante aromatice pt salate 
Se curata ciupercile si se spala bine dupa care le taiem in felii subtiri.

Se taie ceapa marunt si se pune la calit in unt la foc mic si se amesteca in continuu.Atunci cand ceapa devine aurie se pune sare si condimentele plus bulionul.
Se adauga ciupercile peste ceapa si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand ciupercile incep sa se hidrateze si apa scade total.




Se adauga atunci smantana impreuna cu faina.Se mai amesteca timp de 2 minute si apoi se iau de pe foc.Se adauga peste ciuperci sare si piper dupa gust.
Se serveste cu mamaliguta si smantana.


POFTA BUNA !

17.01.2011

CINNABON-deliciosii melcisori cu scortisoara


Ingrediente aluat:
-un cub de drojdie
-o cana jum de lapte cald
-o jum de cana zahar
-2 oua,1 lingurita de sare
-o jum de margarina rama(unt)
-4-5 cani de faina alba pt prajituri 
Ingrediente pentru umplutura:
-o jum de cana de zahar brun
-2 linguri de scortisoara 
-80 gr unt,
-2 linguri nuca macinata sau migdale macinate
Glazura:
- 200 gr crema de branza (Philadelphia)
50 gr unt,esenta de vanilie
o cana jum de zahar pudra
sos caramel sau ciocolata
nuci prajite
PREPARARE
Se dizolva drojdia in jum de cana de lapte caldut+o lingura de faina.Se lasa maiaua la loc cald.
Intre timp topim pe foc mic margarina si adaugam laptele ramas si zaharul.Se ia de pe foc avand grija sa nu fie compozitia prea fierbinte.Se aduce la temperatura camerei dupa care adaugam ouale batute cu sarea. 

 Aceasta compozitie se adauga in castonul de la robotul de bucatarie si se introduce faina treptat cana cu cana.Se framanta aluatul bine, adaugand faina putin cate putin. In functie de faina, de prospetimea ei si de gradul de umiditate, e posibil sa folosesti toata faina, sau mai putin.Aluatul trebuie sa fie elastic si usor lipicios. Cu cat este mai moale cu atat cinnabon este mai pufos.
 
Se acopera vasul cu un stergar si se lasa intr-o zona ferita de aer rece (atentie! - nu langa aragaz!!) cam 40 min, sau pana se dubleaza aluatul ca volum.
Se intinde aluatul cu ajutorul sucitorului, astfel incat sa se obtina un dreptunghi. Ar trebui ca foaia sa aiba o grosime de putin peste jumatate de cm. Tot acum este bine sa se incinga cuptorul.
Pentru a face umplutura, se amesteca zaharul brun, nuca macinata(optional) si scortisoara. Untul se lasa sa se topeasca (sa nu fie fierbinte)apoi se intinde cu o pensula  peste toata foaia de aluat. 
 Deasupra se presara mixtura de zahar, nuca si scortisoara, avand grija ca stratul sa fie cat se poate de omogen.
Se ruleaza aluatul cu grija, pornind de la latura lunga a dreptunghiului.Cu ajutorul unui cutit se taie ruloul obtinut in bucati cu grosimea de 4-5 cm.Indicat este sa taiem cu ata pentru a nu iesi compozitia din alaut.
Melcisorii obtinuti se pun intr-o tava tapetata cu hartie la cativa cm distanta unul de celalalt si se dau la cuptor pentru aprox. 25-30 minute la foc mijlociu, sau pana cand marginile incep sa se rumeneasca usor. 
In timp ce rulourile sunt in cuptor, se prepara glazura, amestecand toate ingredientele si batandu-le bine cu un mixer, pana se obtine o crema usoara si pufoasa. 
Daca e prea densa consistenta, se mai adauga un pic de unt in crema branza.

Cand rulourile sunt gata asa fierbinti, se acopera cu glazura preparata, cu ajutorul unei pensule. 
Fiind fierbinti, ele vor face ca glazura sa se topeasca si sa patrunda peste tot. Peste crema se presara nuca prajita sau sos de ciocolata sau caramel. 
O bunatate!!!!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *