17.03.2011

Pulpe de pui pe capac

Tin minte ca a venit la mine o prietena si a cumparat pulpe de pui zicand astazi vom face pulpe de pui pe capac.M-am incruntat zicand:,,cum vine asta pe capac?'' Foarte simplu de preparat si foarte gustos.
Avem nevoie de:
- pulpe de pui sau chiar un pui intreg
- condimente pt pui(Barbecue)
- 50 gr unt
Se spala carnea si apoi se condimenteaza cu cond pt pui apoi se lasa pentru 1-2 ore la rece.Le punem pe un capac si adaugam si bucatele de unt printre bucatile de carne.
Punem capacul cu pulpele peste o cratita in care am pus in prealabil apa.O introducem la cuptorul incins.
Se lasa la foc mare timp de o ora apoi scoatem cu grija oala,intoarcem pulpele si le mai lasam pentru inca o ora la foc mic.
Se servesc calde alaturi de un  piure de cartofi si salata de sezon.
Pofta buna!

16.03.2011

Spanac scazut

Spanacul este o planta foarte valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive - saruri de fier, calciu, vitamina C  precum si faptului ca se poate consuma intr-o perioada cand lipsesc alte legume.Este printre primele legume care se consuma primavara si ultima,toamna tarziu.
 Avem nevoie de:
- 1 kg spanac
- 200 gr smantana
- 1 lingura faina
- 1 ou
- 2-3 catei usturoi
- 50 gr unt

Se spala spanacul si se fierbe pe aburi (10 minute)deoarece prin fierbere in apa o buna parte dintre vitamine si minerale se pierd sau isi diminueaza valorile.Se raceste si se toaca marunt.(asta numai daca doriti) Intr-un vas se topeste untul,se adauga spanacul tocat si se lasa 5 minute sa se caleasca amestecand continuu.
Separat intr-o farfurie amestecam oul cu faina si smantana.
Dupa cele 5 minute de calire se adauga compozitia de smantana,sarea si usturoiul pisat(daca va place)amestecand continuu pentru inca 3-4 minute pana incepe sa se lege spanacul.
Se serveste alaturi de ochiuri sau de ce nu merge si pe paine prajita.

Este foarte sanatos si foarte gustos pentru toate varstele.
Pofta buna!

Prajitura cu biscuiti si mere

Un desert fin si rapid ,fara coacere si foarte delicios.Este binevenita in anotimpul cald,ea fiind racoroasa si foarte delicioasa.
 Avem nevoie de:
- 1 pach biscuiti petit beure
- 2 fiole esenta rom
- 1 cana zahar
- 2 linguri cacao
- 1 lingura scortisoara
- 300 ml apa
- 1 plic budinca de vanilie+3 linguri zahar
- 250-300 ml frisca lichida
- 10 nuci,ciocolata pt ras
- 1 kg mere
- lapte pt budinca(500 ml)
Prima data pregatim budinca din lapte, 3 linguri de zahar si  praful de budinca. Lasam sa se raceasca acoperita cu o folie de nylon ca sa nu se faca pojghita.(Daca doriti in loc de budinca se poate folosi si crema Ole de vanilie)Merele le curatam si le dam pe razatoarea mica,apoi adaugam 1 lingura de scortisoara.
 
Intr-un vas amestecam zaharul si cacaua,adaugam esenta de rom si turnam treptat din apa pana obtinem un sirop.Acest sirop il punem la foc mic si il lasam sa fiarba 10 minute.
Frisca o batem bine cu mixerul.Intr-o tava asezam doua randuri de biscuiti.
Peste biscuiti turnam siropul fierbinte.
Peste sirop punem crema de budinca rece si asezam peste toata suprafata.
 Peste crema de budinca punem merele rase.
Iar peste mere daca doriti puteti pune si cateva nuci taiate bucatele.In final peste mere se pune frisca batuta si deasupra se rade ciocolata.
Se lasa la rece peste noapte sau daca nu mai aveti rabdare se poate lasa cel putin 4 ore.(asta ca sa intre siropul in biscuiti)
Pofta buna!

14.03.2011

Gulas Unguresc

Gulas este una dintre retetele traditionale Unguresti care s-a raspandit foarte repede si in Ardeal si in restul tarii.Este foarte delicios,se mananca cu cartofi dar merge foarte bine si cu paste fainoase sau cu galuste.
 Avem nevoie de:
- 300 gr carne de vitel
- 300 gr carne de porc
- 300 gr pulpa vita
- 100 ml ulei(untura)
- 3 cepe mari
- boia de ardei iute si dulce
- ardei rosu,verde si galben
- o cana de bulion(pasta de rosii)
- sare,faina
- smantana
In primul rand se curata ceapa,se taie marunt si se caleste in ulei.Carnea o taiem in cubulete mici.Dupa ce sa calit ceapa adaugam pe rand pulpa de vita,carnea de porc si carnea de vitel.In tot acest timp amestecam continuu.
Atentie!Trebuie respectata ordinea in care se pune carnea,deoarece fiecare tip de carne are nevoie de un anumit timp pentru a se fragezi.Apoi adaugam ardeii,sare,boiaua,bulionul si se lasa la fiert pana cand carnea este fiarta.
La final se amesteca faina cu smantana si se pune peste carne.(eu insa nu am pus smantana ci am lasat-o asa,este mult mai gustoasa) Separat fierbem paste (fundite sau ce doriti dumneavoastra) dupa instructiunile de pe pachet.Putem sa mancam gulasul alaturi de cartofi sau galuste.(Galustele se prepara din ou si faina,iar compozitia nu trebuie sa fie nici prea moale nici prea tare.Se pune intr-un vas apa cu sare si se lasa la fiert.Cand incepe sa clocoteasca se ia cu lingura din compozitia de faina cu ou si se formeaza galuste,pe care le lasam sa fiarba.Cand se ridica la suprafata se scot si se pun in tocanita.)
Noi am savurat tocanita-gulas alaturi de paste ''fundite'' si au fost delicioase.


Prăjitură "Albă ca zăpada"

La aceasta prajitura se leaga  multe amintiri din copilarie.Imi aduc aminte ca draga mea mamica o facea mereu si intotdeauna eram foarte incantata cand aveam o asa bunatate la masa.
Pentru foi:
- 10 linguri ulei
- 10 linguri zahar
- 2 oua
- 10 linguri lapte
- faina cat cuprinde(aprox.500-550 gr)
- 1 lingurita de amoniu
- 1 praf de sare

Pentru crema: 
- 1 l lapte
- 6 linguri zahar tos
- 200 gr unt moale
- 1 fiola es.vanilie
- 8 linguri faina
- sucul de la o jum de lamaie+coaja rasa
- fulgi nuca de cocos pt decor

Amestecam cu mixerul la viteza medie ouale,zaharul,laptele si uleiul pana se omogenizeaza si se topeste tot zaharul.Adaugam si amoniul. 
 Apoi adaugam faina pana cand devine un aluat nelipicios,dar nu trebuie sa fie foarte tare.
Impartim in trei parti egale,intindem o foaie de aluat,o intepam cu furculita apoi se coc trei foi pe fundul unei tavi tapetata cu hartie de copt.
Se coc la foc mediu pentru 10-15 minute.Foaia trebuie sa fie alba pe deasupra iar dosul foii putin maroniu.
Le lasam la racit si pregatim crema.Intr-un vas amestecam faina,zaharul si adaugam cate putin din lapte.1 l de lapte pana il punem pe tot.Punem vasul pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa.Adaugam sucul,coaja rasa de la lamaie si es. de vanilie.Lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Dupa racire,se adauga cate o bucatica de unt moale mixand cu mixerul pana se incorporeaza bine untul in crema.Continuam asa pana terminam tot untul.
Cu aceasta crema umplem foile.
Deasupra prajiturii se poate pune fie din crema si se presara nuca de cocos,fie se face o glazura din zeama de lamaie cu zahar pudra si putina cacao.
Prajitura se lasa peste noapte pana se inmoaie foile si apoi se poate taia.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *