11.05.2012

Chec cu ness


Un chec rapid si super delicios.
Avem nevoie de: 
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri ulei
- 6 linguri faina
- esenta vanilie
- 2 lingurite pline ness
- 2 linguri apa
- 1 lingurita praf de copt
- zeama de lamaie
Se separa ouale,albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul,iar galbenusurile se amesteca cu esenta,uleiul si apa.Se inglobeaza galbenusurile in albusuri si se amesteca bine.
Se adauga faina treptat ...
... apoi praful de copt care se stinge cu zeama de lamaie si se adauga in compozitie.
Se amesteca usor dupa care turnam jumatate din compozitie intr-o tava de chec unsa cu unsoare.Iar in cealalta jumatate se adauga  nessul ...
... apoi se toarna totul in forma de chec.Cu o lingura se amesteca usor din interior spre exterior pentru a-i da o forma.
Se introduce la cuptor la foc mediu pentru 45-50 minute.
ATENTIE!!!!NU SE DESCHIDE USA CUPTORULUI CEL PUTIN PRIMELE 30 MINUTE.
Dupa coacere checul se scoate din forma pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.
Dupa racire se taie felii si se serveste cu mare poftaaa!!!
Pofta buna!

TURTA DULCE FRAGEDA






Turta dulce este apreciata de toti copiii, in special de cei mici.Rezulta o turta dulce foarte frageda si foarte gustoasa.
Avem nevoie de:
- 300 gr faina
- 150 gr zahar
- 2 oua
- 2 linguri de miere
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lamaie
- scortisoara

Eu am facut portie dubla :d

 Zaharul se freaca bine cu ouale ...
... se adauga mierea, ...
apoi adaugam faina,scortisoara si bicarbonatul stins in zeama de lamaie.
Se framanta o coca care se lasa la frigider de pe o zi pe alta.
Apoi intindem o foaie destul de groasa,cam de 1 cm,si se taie diferite forme.
Formele se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu albus de ou batut (optional ,merge si fara )
Se pun la cuptor la foc mare pana se rumenesc frumos.
Se pot lasa asa sau se pot decora cu icing royal alb sau colorat.
Super delicioase!

07.05.2012

Tarte de malai cu sunca si cascaval






Un aperitiv simplu,foarte gustos care este foarte apreciat de copii!

Avem nevoie de:
- 100 ml supa de pui
- 150 gr malai instant
- 50 gr unt
- 1 praf de chili
- sare
- ulei de masline
- 4 linguri ketchup (dulce sau iute)
- 120 gr sunca feliata
- 80 gr cascaval
- oregano sau busuioc
Se da in fiert supa;se toarna malaiul in ploaie si se inglobeaza amestecand.Se lasa sa fiarba la foc moale,amestecand pana ce nu se mai lipeste de fundul vasului.
Apoi se ia de pe foc,se inglobeaza untul,chili si se sareaza.
 Se tapeteaza cu hartie de copt o tava si se toarna compozitia de mamaliga;se niveleaza si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se unge blatul de mamaliga cu ketchup ...
... se repartizeaza deasupra sunca (eu am pus salam cu sunca) si se presara cascaval.
Se fac forme sau se taie in cubulete,apoi se pun intr-o tigaie si se coc cca 7-8 minut,pana se topeste cascavalul.
Se servesc calde sau reci cu mare pofta!
Sunt delicioase!

Cozonac cu nuca,mac si stafide






Un alt cozonac insa de aceasta data cu o alta reteta super super buna.Un cozonac super pufos si absolut delicios.Reteta ii apartine unei femei unguroaice,o femeie tare scumpa pe care o admir mult si careia ii multumesc pentru aceasta reteta minunata.

Avem nevoie de:
 (pentru tavi mari)
- 1,250 gr faina
- 2 oua
- o jumatate de lingurita sare
- coaja rasa de la o lamaie
- esenta vanilie/rom
- 50 gr drojdie proaspata (2 cuburi)
- 200 gr zahar
- 70 ml ulei
- 1 cartof de marime medie
- 200 ml apa calduta
- 200 ml lapte gras
- apa minerala cat cuprinde
Pentru sirop:
- 5-6 linguri zahar
- 200 ml apa
Pentru inceput pregatim maiaua.Se amesteca 4 linguri de faina cu 2 linguri zahar,drojdia proaspata si 200 ml apa calduta.Se lasa la crescut intr-un loc cald.Cartoful se curata se taie cubulete si se pune la fiert.Apoi se zdrobesc cu o furculita ca pentru piure.
 Pana maiaua creste,intr-un vas incapator se pune restul de faina,se face o gropita si asezam urmatoarele ingrediente:ouale batute,sarea,esenta de vanilie sau rom,coaja rasa de la o lamaie.Laptele impreuna cu zaharul se pun la foc mic si se lasa pana se topeste zaharul avand grija ca laptele sa fie caldut.Apoi turnam si laptele in compozitia de faina.
Adaugam si cartoful zdrobit si framantam cu mana.
Se adauga pe rand si apa minerala in functie de aluat,daca este prea tare se mai adauga apa minerala.Aluatul trebuie sa fie mai moale.
Il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.Dupa 15-20 minute cele patru colturi ale aluatului se aduce inspre mijloc,dupa care il  mai lasam sa creasca.Aluatul se imparte in doua parti egale si se intind pe masa presarata cu faina sau ulei.
Pentru un cozonac simplu se intinde o foaie dreptunghiulara apoi  il taiem pe mijloc ...
... si il rasucim.
Pentru un cozonac umplut se intinde o foaie dreptunghiulara si se asaza deasupra umplutura.
Aici l-am umplut cu mac si am presarat stafide deasupra.
Il rulam si il punem in tavile unse cu unsoare lasandu-l sa mai creasca.
 Intre timp se pregateste siropul de zahar:se pune intr-un vas 5-6 linguri de zahar impreuna cu 200 ml apa.Siropul se lasa la foc mic sa dea cateva clocote dupa care se stinge focul.
Cozonacii crescuti se pun la cuptor la foc mediu si se lasa pana se rumenesc frumos.Imediat ce i-am scos din cuptor se pun pe un platou de lemn sau pe un gratar si se ung bine bine cu siropul de zahar.
Se lasa la racit ,dupa care se poate taia felii.Pentru o pastrare mai buna,cozonacii se pot inveli in  folie de naylon,... asta daca mai ramane ceva din ei. :p
Sunt super super pufosi si deliciosi.

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *