11.09.2012

Magiun de prune






Niciodata nu mancasem magiun de prune si sincera sa fiu nici nu stiam cum e acel magiun de prune pana cand zilele trecute mancasem la mama mea si mi-a placut foarte mult.Asadar a venit si timpul prunelor si vremea gemurilor,conservelor de iarna si m-am apucat de treaba.Cred ca este cel mai simplu gem insa trebuie sa ai foarte multa rabdare cu el .... se fierbe foarte mult, ... asta ca sa iti iasa un magiun de prune delicios.  
Avem nevoie de: 
- prune
- 100 ml apa
Fructele se spala, se scot samburii,se taie in sferturi sau jumatati si se pun intr-o oala incapatoare care merge la foc sau la cuptor impreuna cu apa.
Prunele se pot da si prin masina de tocat sau la robot.Se pun la foc mare iar cand incepe sa fiarba se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba 2-3 ore amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul oalei.Eu le-am fiert intr-o oala din teflon asa ca nu a fost nevoie sa amestec prea mult.Oprim focul dupa 3 ore il lasam sa se raceasca dupa care il punem la frigider pana a doua zi.In ziua urmatoare mai fierbem inca 1-2 ore la foc mic amestecand mai des de aceasta data.Oprim focul si il punem in borcane spalate si sterilizate.Se pastreaza in camara pentru  iarna.
Merita sa-l incercati pentru ca este gustos,dietetic si economic, insa trebuie sa aveti multa rabdare iar daca  il fierbeti mai mult cu atat este mult mai bun!
Delicios !!!

Sufleu de macaroane cu varza






Un sufleu delicios care merge perfect pentru cina!
Avem nevoie de:
-250 gr macaroane
- 750 gr varza
- sare,piper
- 1 ceapa mijlocie
- 2 linguri unt/marg
- nuscoara macinata
- 1/2 lingurita de cimbru uscat
- 4 oua
- 1/4 l lapte
- 125 gr sunca felii
- grasime pentru forma
- 2 linguri cascaval ras
Se fierb macaroanele in apa sarata aproximativ 10 minute.Se scurge apa si se lasa sa se raceasca.Se curata varza,se spala si se taie fasii.Se curata ceapa si se taie marunt apoi o calim putin in unt/marg.Se adauga varza si se inabusa.Se condimenteaza cu sare,piper si nucsoara.Se adauga 1/8 l apa,se acopera si se fierbe 15-20 minute.
 Se amesteca bine ouale,laptele si cimbrul.Se condimenteaza cu sare si piper.
Se asaza macaroanele,varza si feliile de sunca,stratificat,intr-un vas pentru sufleuri,uns cu grasime.Se toarna deasupra amestecul de oua si lapte si se presara deasupra cascaval ras.
Se introduce in cuptorul incins si se coace aproximativ 45-50 minute.

Pofta buna!

Dulceata de zmeura






Este o dulceata extraordinar de delicioasa, as manca la nesfarsit insa, ... "silueta asta ".... oricum este grozav de buna,merge perfect pentru micul dejun,clatite si alte prajituri,iar mirosul din bucatarie ...este ataaat de frumos, ataaat de placut si dulcee incat iti vine s-o mananci din oala. 
Avem nevoie de: 
- 1 kg zmeura
- 700 gr zahar
- zeama de la o lamaie
- 200 ml apa
Fructele se spala sub un jet de apa rece.Intr-o oala din teflon se pune apa impreuna cu zaharul la fiert.
Dupa topirea zaharului se adauga fructele spalate si scurse de apa.Se stoarce lamaia si se adauga si ea in dulceata.
 Se fierb la foc mic timp de 30 minute de la fierbere amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul oalei.
Se ia cu lingurita din dulceata si lasam sa cada pe o farfurie rece si uscata.Daca picaturile acestea raman intregi si nu se imprastie atunci inseamna ca e legata,a fiert suficient.
Se stinge focul si se pun in borcane (spalate si sterilizate) cu ajutorul unei palnii pentru borcane.
Am incins cuptorul bine dupa care am stins focul iar borcanele inchise le-am asezat in cuptor pentru 5-10 minute.Se racesc in cuptor dupa care se depoziteaza in camara.
O parte din dulceata l-am strecurat de seminte.
O bunatatee, un deliciu!!!!!

10.09.2012

Sufleu de carne tocata cu cartofi si sos de cascaval cu curry



Sufleurile sunt printre cele mai indragite mancaruri,sunt delicioase si merg la orice ocazie.

Avem nevoie de:
- 800 -1 kg cartofi
- 1 ceapa mijlocie
- 1 lingura ulei
- 300 gr amestec de carne tocata
- sare,piper,boia dulce
- 40 gr unt sau margarina
- 40 gr faina
- 1 lingura praf de curry
- 375 ml supa de legume instant
- 200 gr smantana
- 75 gr cascaval ras
Se spala cartofii si se fierb in coaja circa 20 minute.Se curata ceapa si se taie marunt apoi se rumenesc in uleiul incins carnea tocata si ceapa.
Se condimenteaza cu sare,piper si boia dulce.
Se topeste untul/marg se adauga faina si se rumeneste.
Se presara cu praf de curry ...
... apoi se stinge totul cu supa instant de legume si smantana amestecand continuu.
Apoi topim cascavalul in acest amestec.
Se condimeneteaza cu sare si piper.Se scurg cartofii,se racesc sub un jet de apa si se decojesc.Cartofii pot fi injumatatiti sau taiati cubulete.Se asaza cartofii,carnea tocata si sosul intr-un vas pentru sufleuri.
 Se introduce in cuptorul incins si se coace totul aproximativ 30 minute.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *