26.03.2012

Haiose (Hajas)


Avem nevoie de:
- 1 kg faina tip 000
- 730 gr osanza/untura
- 3 linguri smantana 
- 1 ou,sare
- 300 ml apa minerala
- 250-300 gr gem de prune
- zahar pudra
 Osanza o dam prin masina de tocat ...
 ... apoi o amestecam cu 250 gr faina ...
... apoi formam 3 bilute de aceeasi marime si le punem deoparte.
Restul de faina se amesteca cu 1 ou,putina sare,smantana si apa minerala pe care o adaugam treptat ...
... pana obtinem un aluat elastic.

Se intinde cu sucitorul un dreptunghi de cca 1 cm grosime, apoi punem o biluta de osanza pe aluat si o intindem cu un cutit pe toata suprafata.
Dupa ungere se impacheteaza,se aduce partea de sus spre mijloc,apoi partea de jos spre mijloc.Urmand partea din stanga spre mijloc iar partea dreapta spre mijloc.
Se lasa la rece pentru 30 minute.Dupa cele 30 minute se scoate,se intinde din nou un dreptunghi si se pune a doua biluta de osanza,se impacheteaza si din nou se pune la frigider pentru inca 30 minute.Se scoate apoi se intinde iar si se pune ultima biluta de osanza si se da iar la frigider pentru inca 30 minute.Cam asa arata ultima tura de impachetare.
 Se intinde o foaie dreptunghiulara de 1 cm grosime,se taie patratele si se pune cate o lingurita de gem de prune.
Se inchide apasand usor ca si o carte.Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptor 180 C pana se rumenesc frumos.Ele trebuie sa se deschide ca florile si trebuie sa fie putin maronii.

Se lasa sa se racoreasca putin apoi se dau prin zahar pudra avand grija sa nu se rupa,sunt foarte fragede.
Sunt mult mai gustoase dupa 1-2 zile.
Pofta buna!

9 comentarii:

  1. Hmmm asta daca rezista doua zile :)) Ti-au iesit minunate!! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate Adela,daca rezista doua zile :)) Mersi mult.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, ce pofta mi-ai facut! N-am mai mancat de cand eram mica....tare bune sunt!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Danutza draga, asa mi-a fost si mie pofta deaceea le-am facut :D Si cred ca le voi face si de Paste pentru ca sunt tare delicioase.

    RăspundețiȘtergere
  5. wow cemi vad ochii mie,mor de pofta si gata.Camy draga da trebu numai decit sa dam untura prin masina de carne,ca aici unde sunt eu nu pot sa gasesc:(si foarte tare vreu si eu sa le fac.

    RăspundețiȘtergere
  6. Silvia draga nu este nevoie sa dai untura prin masina de tocat.Untura o lasi la temperatura camerei si o amesteci pur si simplu cu faina.O sa le incerc de Paste si cu untura.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult draga si eu te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim23:00

    Foloseste la taiat aluatul un cutit incalzit la foc, se vor desface foile mult mai frumos, de asemenea aseaza prajiturile in tava toate cu indoitura inspre spatele cuptorului cu deschizatura spre usa si nu deschide usa cuptorului pana nu cresc, dupa aceea intorci tava in cuptor. Incercati o sa vedeti diferenta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru sfaturi,o sa incerc si asa.Oricum sunt destul de complicate.

    RăspundețiȘtergere


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *