08.03.2011

Tort de ciocolata pralinata


Pentru blat avem nevoie de:
- 4 oua 
- 100 gr nuci macinate
- 1 lingura jum cacao
- 100 gr zahar
Cuptorul se incinge la 180 gradeC.Se tapeteaza cu hartie o forma de tort.(tava mea de tort a fost mica,voi daca faceti intr-o tava mai mare dublati cantitatile la ingrediente)Se separa ouale si se bat galbenusurile cu zahar.Se adauga nucile macinate si cacao amestecand.
Albusul se bate spuma si se inglobeaza in crema de galbenusuri amestecand usor.
 Se toarna in forma pregatita si se coace timp de cca 45 minute.
Se lasa la racit si apoi il insiropam cu esenta de rom+putina apa cu zahar.
Pentru crema si pralina avem nevoie de:
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata amaruie
-150 gr nuca
- 150 gr zahar
Punem la foc mic frisca lichida si apoi adaugam ciocolata rupta in bucati.Se lasa cateva minute pana se topeste ciocolata amestecand continuu.Lasam crema la racit dupa care o batem cu mixerul.(la mine nu a mai fost nevoie sa o bat,am lasat-o 10 min in congelator si mi s-a intarit perfect) Topim zaharul la foc mic apoi adaugam nucile amestecand rapid dupa care o turnam repede pe o foaie pergament.
Dupa ce sa racit complet pisati nucile cu batatorul de batut carne.
Scoatem crema de la rece si o batem cu telul daca mai e nevoie apoi incorporam jumatate din compozitia de pralina pisata si amestecam.
 
Se intinde crema peste blatul insiropat si se orneaza cu cealalta jumatate de praline pisate.Pe margini ornam tortul cu frisca batuta amestecat cu cateva picaturi de colorant alimentar.
 
Este deosebit de delicios,merita incercat.
Pofta buna!

07.03.2011

Prajitura ''Raffaello''


Avem nevoie de:
- 300 ml frisca lichida
- 400 gr ciocolata alba
- cateva picaturi de esenta migdale
- 6 oua
- 1 pch praf de copt
- 50 ml ulei
- 150 gr zahar
- 100 gr faina+1 ls faina
- 100 gr fulgi de cocos
- 50 ml lapte
Intai preparam crema pentru ca trebuie sa stea la rece cateva ore.Se pune la foc mic frisca lichida pana cand da sa fiarba apoi adaugam ciocolata alba taiata bucati si se lasa pana se topeste toata ciocolata amestecand continuu.Luam de pe foc si adaugam cateva picaturi de esenta de migdale.O lasam la rece peste noapte sau la congelator pentru 3-4 ore.(eu am lasat-o la congelator)
Intre timp preparam primul blat.Separam ouale,galbenusurile se freaca cu 50 gr zahar,50 ml lapte,50 ml ulei.(eu am pus 2 oua la primul blat,tava mea fiind 25/25cm)
Albusurile le batem spuma cu cele 50 gr zahar ramase,apoi adaugam galbenusurile iar la final adaugam 100 gr faina cu 1/2 praf de copt.
 Compozitia o turnam intr-o tava tapetata cu hartie si se coace 20-25 min la 180 grade C
Lasam la racit si scoatem blatul din tava pe un placaj din lemn.
Preparam al doilea blat.Se bat cele 4 albusuri impreuna cu 100 gr zahar pana ce devine o spuma tare si lucioasa.(galbenusurile le folosim la altceva,eu le-am amestecat cu putin zahar,lapte caldut si le-am dat copiilor sa-l bea)Se adauga 100 gr fulgi de cocos,cateva picaturi es migdale si 1 ling supa faina impreuna cu 1lingt praf de copt.
Compozitia astfel obtinuta o turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o lasam la  cuptor pentru cca 20-25 min la 180 grade C.
Scoatem din congelator crema si o batem cu mixerul pana devine o crema destul de omogena.Primul blat il putem insiropa cu lichior de cocos iar daca nu avem putem pune o cana cu apa amestecata cu 1 lingura de zahar si cateva picaturi de esenta migdale.
Apoi peste primul blat se pune o jum din cantitatea de crema si se asaza al doilea blat si din nou punem cealalta jumatate de crema.
Deasupra presaram fulgi de cocos si se lasa la frigider pentru cateva ore(3-4 ore) sau peste noapte.
Pofta buna!

Mancare de ciuperci,mazare si cartofi

Este o combinatie de mancare cu ciuperci,mazare si cartofi ce-i drept mai rar intalnita dar este foarte gustoasa si foarte usor de preparat.Aceasta reteta o am de la o prietena Marta B. care a fost inventia ei si intr-adevar are dreptate,este foarte gustoasa.Mersi Marta pentru reteta.
Avem nevoie de:
- 500 gr ciuperci proaspete
- 300 gr bacon 
- ardei verde,galben
- 2 linguri pasta de rosii sau bulion
- gogosar rosu
- vegeta,sare
- 1 morcov
- o ceapa
- 2 cartofi
- 1 cutie de mazare mica
- 3 linguri smantana
- 2 linguri faina
Curatam  zarzavaturile si apoi le taiem in cuburi sau le dam pe razatoare.Calim ceapa in 3 linguri de ulei cu putina apa apoi adaugam ardeii,gogosarul,morcovul si baconul care se taie in fasii subtiri.Le lasam la calit timp de cateva minute.
Dupa ce sau calit adaugam ciupercile curatate si taiate marunt,vegeta,mazarea si adaugam apa cat sa acopere toate zarzavaturile.Le lasam la fiert cca 20 minute.
Verificam daca sau fiert si apoi adaugam cartofii taiati in cuburi si pasta de rosii.Mai lasam la foc pana cand sunt fierti cartofii.Intr-un bol amestecam faina cu smantana si o adaugam in mancare amestecand continuu pentru a nu se face cocoloase.
Se mai lasa 2-3 minute la foc mic amestecand si stingem focul.O mai dregem cu sare daca mai e nevoie si o servim calda cu muraturi.
Este foarte delicioasa.

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *