LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 21 martie 2011

Prajitura ''PETRE ROMAN''

Este o prajitura deosebita.Demult vroiam sa fac aceasta prajitura mai ales ca auzisem de ea ca este foarte buna si intr-adevar este un deliciu.E ceva de munca la ea dar si rezultatul e pe masura........super buna!Am gasit-o pe blogul Lianei doar ca eu am modificat putin.
Cantitatile sunt pentru 1 foaie,insa prajitura are 3 foi:
- 3 oua
- 3 linguri de zahar
- 3 linguri de nuca macinata
- 3 linguri de faina
- 3 linguri de apa
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu+ zeama de lamaie 
Se fac trei foi deci triplati cantitatile.
Se bat cu mixerul 3 albusuri adaugand treptat
 3 ling zahar,dupa care punem galbenusurile,nuca macinata,faina,apa si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.Dupa ce adaugam faina si nuca se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Aceasta compozitie o turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o punem la cuptor la foc mediu pentru 20-25 minute sau pana se rumeneste frumos.Procedam la fel si pentru celelalte doua foi.Se lasa la racit.
Pentru crema:
 - 200 gr unt 
- 150 gr zahar pudra
- 3 galbenusuri
- 3 linguri faina
- 250 ml lapte caldut
Pentru bezea: 
- 3 albusuri
- 200 gr zahar
Caramel:
- 300 gr zahar caramelizat in doua transe
Decor - ciocolata rasa sau bombonele
Intai preparam caramelul.Se caramelizeaza 150 gr zahar(sa nu se arda) si se intinde fierbinte peste una din foi,dupa care se mai caramelizeaza 150 gr zahar si se pune peste a doua foaie,iar cea de-a treia foaie ramane goala.Se lasa la racit foile cu caramel.
Pentru crema amestecam untul cu zahar pudra pana devine spuma.Se amesteca bine 3 galbenusuri cu 3 linguri de faina si putin lapte caldut avand grija sa nu se faca cocoloase dupa care se pune pe foc mic pana cand se ingroasa apoi se lasa la racit.
Dupa ce s-a racit se pune cate putin in crema de unt mixand bine pana se incorporeaza bine toata compozitia de galbenusuri.
Pentru bezea se bat 3 albusuri (cele de la crema) cu 200 gr zahar pe baie de aburi aproximativ 20-25 minute pana devine tare si lucioasa.
Asamblarea prajiturii:
Peste prima foaie turnam caramel, punem jumatate din cantitatea de crema,
apoi urmeaza a doua foaie cu caramel, cealalta jumatate de crema, a treia foaie peste care turnam albusurile si presaram ciocolata rasa.
Se lasa la temperatura camerei,nu la rece pentru a se topi tot caramelul de pe foi.E o prajitura foarte dulce si aromata dar este mult mai buna cu cat sta mai mult timp pentru absorbirea caramelului.
 Este un deliciu!

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Onlinebutton