24.03.2011

Merdenele

Aveam in frigider telemea si cum la noi nu se mananca telemeaua simpla, m-am gandit sa o pregatesc altfel.M-am uitat putin pe net dupa merdenele si am dat peste blogul Gabrielei.Avea niste merdenele de toata frumusetea si bineinteles ca mi-a tras cu ochiul.Deci,m-am apucat de treaba.Nu mi-au iesit exact ca ale ei dar au fost excelente.
Avem nevoie de:
- 500 gr faina
- 1/2 lingurita otet
- 1/2 lingurita sare
- cca 250 ml apa
- 150 gr margarina 
- ulei pentru intins
- cca 250 g telemea rasa
- 1/4 din cantitatea de branza,gris fiert
- smantana pentru obtinerea unei creme

Se framanta un aluat din faina,otet,apa si sare.Eu le-am pus la robotul de bucatarie.Aluatul trebuie sa fie elastic si nelipicios.
Pe masa de lucru se intinde ulei si se imparte aluatul in 8 bucati.Fiecare bucata se intinde intr-un patrat de 15-20 cm.
 Se unge cu margarina intr-un strat subtire.
Apoi se impatureste.Prima impaturire.
A doua impaturire.
A treia impaturire.
Si ultima impaturire.
Se infoliaza si se pun la frigider pentru 30 minute.
Pana stau ele la frigider preparam umplutura.Se rade telemeaua,separat preparam gris cu lapte nici prea moale nici prea tare.Apoi grisul il amestecam cu 1/4 din cant de telemea si cu 2 linguri de smantana.Se adauga la telemeaua rasa.
Se de la rece aluatul si se intinde o foaie putin mai mare decat prima se repartizeaza branza si se impatura exact ca in imagine.
Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu partea pliata in jos si se da la cuptorul incins 200 grade C pana se rumeneste frumos.
 
Delicioase au fost, atat calde cat si reci!

23.03.2011

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj este un fel de sarmale imprastiate.Este o mancare consisitenta si foarte gustoasa mai ales daca e servita si cu smantanica.Sunt multe feluri de retete si bineinteles fiecare o poate prepara dupa cum ii place.Iata reteta mea.
Avem nevoie de:
- 700 gr carne tocata mixta
- 1 varza mijlocie
- condimete pt carne tocata,marar,cimbru,piper
- o cana de bulion
- 1 ceapa mare
- 3 linguri orez
- boia dulce,sare 
Prima data rezolvam varza,o taiem fidelute,punem sare si o lasam sa stea putin.Taiem ceapa marunt si o calim in 2 linguri de ulei.Dupa cateva minute adaugam boia dulce,carnea tocata si condimentele pentru carne tocata.
Varza o frecam putin cu mainile,apoi o punem la calit in 3 linguri de ulei.Adaugam cimbrul,mararul si o lasam pentru 10 minute la foc mic.
Orezul il fierbem separat intr-o craticioara il strecuram apoi il amestecam cu carnea.
Ungem cu margarina o tava de yena apoi se pune un strat de varza,unul de carne,putin bulion,repetam procedura,iar ultimul strat trebuie sa fie de varza.
Deasupra putem pune cateva felii de rosii si kaizer.(eu am pus doar bulion)Se mai adauga o cana de apa si se introduce la cuptor pentru 2 ore la foc mijlociu.
Este foarte delicioasa.

22.03.2011

Salam de biscuiti


Avem nevoie de:
- 250 gr zahar
- 2 linguri pline cacao
- 1 margarina rama cub
- esenta rom
- 1 cana apa
- nuci,alune,stafide,migdale.rahat
- 600-700 gr biscuiti
Amestecam zaharul,cacaua si adaugam treptat 1 cana de apa apoi aceasta compozitie o punem la foc amestecand continuu pana se topeste zaharul.Adaugam  margarina,esenta de rom si stafidele.
Se lasa la racit.O parte din biscuiti ii zdrobim mai marunt iar cealalta parte in bucatele mai mari.Introducem alune sau migdale sau rahat,cu ce va place.(eu am avut prin casa alune si stafide)Apoi turnam siropul peste biscuiti si amestecam pana se obtine o compozitie destul de groasa.
Pe masa se intinde folie de naylon,rasturnam compozitia si modelam cu mana pana capata forma unui sul.Presaram nuca de cocos pe folie si intoarcem salamul pe toate partile 
pentru a se distribui uniform.
Se ruleaza apoi folia si se preseaza, astfel incat ingredientele sa se lipeasca intre ele.Salamul de biscuiti astfel format se pune in frigider pentru cateva ore, apoi se poate taia in felii.Iar daca nu aveti rabdare asa cum copiii mei nu au avut il puteti introduce in congelator pentru 15 minute.
Pofta buna!

Bomboane ''Raffaello''

Mai simplu de atat nici ca se poate,usor de preparat intr-un timp foarte scurt si cel mai important foaarteee gustoase.
Avem nevoie de:
- 200 gr unt
- 150 gr zahar pudra
- esenta de vanilie
- 200 gr lapte praf
- 150+(50 pt tavalit) gr nuca de cocos
- 100 gr alune sau migdale
Cu ajutorul unui mixer sau robot de bucatarie,se amesteca untul impreuna cu zaharul pudra pana se obtine o crema spumoasa.Se incorporeaza treptat laptele praf,esenta de vanilie si nuca de cocos.
Compozitia astfel obtinuta,o lasam la rece pentru 20 minute,apoi modelam bilute de marime potrivita.In mijlocul lor se pune o aluna sau migdala(merge si fara).Bomboanele se tavalesc prin nuca de cocos din belsug.Daca doriti le puteti pune in hartii speciale.Sunt excelente pentru a le darui din toata inima celor dragi.
Sunt absolut delicioase!

21.03.2011

Crochete cu Finetti

Pentru aceste minunate si delicioase Crochete cu finetti ii multumesc ''din nou'' mamei mele care le facea mereu cand eram copila.Eram foarte incantata de fiecare data cand aveam crochete.
Avem nevoie de:
- 6 albusuri 
- 300 gr zahar tos
- 100 gr nuca macinata
Albusurile se bat spuma pe baie de aburi adaugand in ploaie 300 gr zahar tos.Se bat aproximativ 35-40 min sau pana devine albusul tare si lucios.
Se ia de pe aburi si se lasa putin la racit apoi adaugam 100 gr nuca macinata.
Aceasta compozitie o punem intr-o punga sau intr-o seringa pt ornat si facem bilute mici intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se introduc la cuptor la foc mic si se lasa cca 35-40 min(ele trebuie mai mult sa se usuce).Se racesc in tava pentru a le putea scoate mai usor(daca le scoatem cand sunt calde se rup).
Pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 200 gr unt
- 150 gr zahar pudra
- 2 linguri faina
- 2 linguri apa
- 2 linguri cacao
Se amesteca galbenusurile cu cacao,zaharul,faina si cele 2 ling de apa si apoi se pun pe foc mic (sau pe baie de aburi)amestecand continuu pana se ingroasa.Se raceste compozitia si se amesteca cu untul.Cu crema obtinuta se umple crochetele sau mai exista o varianta,finetti(iar galbenusurile se folosesc la altceva).Eu am ales ultima varianta cu finetti.
Se ia cate doua bezele si se pune cate o lingurita de finetti pe fata bezelei(fundul bezelei va fi deasupra)apoi se lipeste cu cealalta bezea.Se dau prin nuca macinata sau/si nuca de cocos.
Astfel obtinute se pot consuma imediat.
Sunt delicioase!

Prajitura cu foi si zahar ars


Cantitatile sunt pentru 1 foaie,insa prajitura are 3 foi:
- 3 oua
- 3 linguri de zahar
- 3 linguri de nuca macinata
- 3 linguri de faina
- 3 linguri de apa
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu+ zeama de lamaie 
Se fac trei foi deci triplati cantitatile.
Se bat cu mixerul 3 albusuri adaugand treptat
 3 ling zahar,dupa care punem galbenusurile,nuca macinata,faina,apa si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.Dupa ce adaugam faina si nuca se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Aceasta compozitie o turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o punem la cuptor la foc mediu pentru 20-25 minute sau pana se rumeneste frumos.Procedam la fel si pentru celelalte doua foi.Se lasa la racit.
Pentru crema:
 - 200 gr unt 
- 150 gr zahar pudra
- 3 galbenusuri
- 3 linguri faina
- 250 ml lapte caldut
Pentru bezea: 
- 3 albusuri
- 200 gr zahar
Caramel:
- 300 gr zahar caramelizat in doua transe
Decor - ciocolata rasa sau bombonele
Intai preparam caramelul.Se caramelizeaza 150 gr zahar(sa nu se arda) si se intinde fierbinte peste una din foi,dupa care se mai caramelizeaza 150 gr zahar si se pune peste a doua foaie,iar cea de-a treia foaie ramane goala.Se lasa la racit foile cu caramel.
Pentru crema amestecam untul cu zahar pudra pana devine spuma.Se amesteca bine 3 galbenusuri cu 3 linguri de faina si putin lapte caldut avand grija sa nu se faca cocoloase dupa care se pune pe foc mic pana cand se ingroasa apoi se lasa la racit.
Dupa ce s-a racit se pune cate putin in crema de unt mixand bine pana se incorporeaza bine toata compozitia de galbenusuri.
Pentru bezea se bat 3 albusuri (cele de la crema) cu 200 gr zahar pe baie de aburi aproximativ 20-25 minute pana devine tare si lucioasa.
Asamblarea prajiturii:
Peste prima foaie turnam caramel, punem jumatate din cantitatea de crema,
apoi urmeaza a doua foaie cu caramel, cealalta jumatate de crema, a treia foaie peste care turnam albusurile si presaram ciocolata rasa.
Se lasa la temperatura camerei,nu la rece pentru a se topi tot caramelul de pe foi.E o prajitura foarte dulce si aromata dar este mult mai buna cu cat sta mai mult timp pentru absorbirea caramelului.
 Este un deliciu!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *