20111114

Cozonac german Kugelhupf

Kugelhupf este numele unei prajituri specific german asemanator cu un cozonac la compozitie dar cu o forma speciala, mai exact o forma cu gaura la mijloc.Kugelhupf-ul are avantajul de a se prepara mult mai repede mai ales cand ai pofta de ceva dulce.In zilele reci de iarna, mai ales de sarbatori este ideal alaturi de cafea, lapte sau ceai.
Avem nevoie de:
- 400 gr faina cernuta
- 25 gr drojdie proaspata
- 5 linguri lapte
- 4 oua 
- 175 gr unt
- 150 gr stafide
- 100 gr zahar
- esenta rom/vanilie
- coaja rasa de la o portocala
- 1 ou pentru uns deasupra
- 50 gr migdale/nuci/alune macinate
Punem faina intr-un vas ,amestecam zaharul apoi facem o adancitura la mijloc.Drojdia se inmoaie cu laptele abia caldut apoi se pune in faina.Untul il topim,il racim si il adaugam in faina.Separat batem ouale bine apoi le adaugam in faina si amestecam totul cu lingura sau cu mana.La urma adaugam si stafidele,coaja rasa de la o portocala si esenta de vanilie sau rom.
Aluatul trebuie sa fie moale si din cand in cand se dau degetele prin faina ca sa se desprinda usor de pe degete si sa-l putem aseza in forma.
Forma o ungem fie cu unt si presaram nuca/alune/migdale macinate fie doar cu unt si apoi faina atat pe fundul formei cat si pe pereti.Se pune aluatul in forma ,sa ocupe cam jumatate din forma si se lasa sa creasca la loc cald si feriti de curenti cca 30 minute.
Se unge deasupra cu ou batut si se da forma la cuptor la foc iute pentru 15 minute apoi la foc mediu pana se rumeneste frumos deasupra aprox 50-60 minute.Se verifica cu scobitoarea,daca iese curata inseamna ca prajitura este gata.Cam asa trebuie sa arate.
Dupa racire se rastoarna prajitura din forma si se presara zahar pudra deasupra.
Eu am facut sambata portie dubla iar duminica seara au fost terminati amandoi.
Kugelhupf-ul se serveste rece alaturi de cafea, must din struguri ...... hhhmmmm
 ce bunatate!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Onlinebutton

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...