08.03.2012

Tort de fructe cu spuma de lapte


 Avem nevoie de:
Pentru blat:
- 4 oua
- 1 praf de sare
- 4 linguri zahar
- 1 fiola esenta vanilie
- 4 linguri faina
- 1 lingurita rasa praf de copt
Pentru crema si ornat
- 10 foi gelatina
- 450 ml frisca lichida
- 1 lamaie
- miezul de la un baton de vanilie sau esenta vanilie
- 300 gr zahar fin
- 650 ml kefir
- 200 gr fructe de padure asortate (congelate)
- 3 albusuri de la 3 oua mari
- 100 gr ciocolata alba
- 3 linguri jeleu de capsuni
Pentru insiropat
- 100 ml zahar fluid
- 2 portocale
- 20 ml lichior de portocale
Pentru inceput pregatim blatul de pandispan.Se incinge cuptorul la 180 C.Separam ouale,batem albusurile cu 1 praf de sare si zahar.Galbenusurile le amestecam cu esenta de vanilie (iar eu am pus si 2 linguri de ulei pentru a fi blatul mai pufos) apoi le introducem in albusurile batute spuma.
 Urmeaza faina cernuta care se pune treptat amestecand delicat apoi mai punem o lingura pana se termina toata faina.
Compozitia de pandispan se pune intr-o tava de tort cu diametru de 26 cm care a fost tapetata cu hartie de copt.Se lasa la cuptor pentru 35-40 minute.Se verifica cu scobitoarea,daca scobitoarea este curata atunci e facut, iar daca se lipeste de degete inseamna ca mai trebuie lasat la cuptor.Blatul se lasa la racit apoi se taie pe 2 niveluri egale(al meu nu prea a iesit egale:D )
Se prepara crema de lapte:se inmoaie gelatina in apa rece ...
... apoi se dizolva la foc slab cu suc si coaja de lamaie,miez de vanilie sau esenta vanilie si 150 gr zahar, amestecand continuu pana se topeste zaharul si gelatina.ATENTIE!!! Sa nu fiarba!!!!
Se ia de pe foc si se inglobeaza treptat kefirul (laptele batut) apoi frisca batuta.
Se prepara un sirop din coaja de la o portocala si sucul de la 2 portocale amestecate cu lichior.(eu nu am pus lichior) Se asaza pe un platou blatul de jos si se insiropeaza.
Se asaza de jur-imprejur inelul formei si se pune jumatate din crema.
Se acopera cu al doilea blat si se acopera cu restul de crema,se niveleaza si se da la frigider pentru 3 ore sau pana se intareste crema.
Se prepara degetelele de bezea. 
Se incinge cuptorul la 110 C.Se bate albusul cu restul de zahar foarte foarte bine.Este foarte important cum batem albusul ca sa ne iese bezelele crocante.Am sa va prezint mai jos cateva trucuri si sfaturi pentru bezele reusite.
Se spriteaza degetele si bilute de bezea pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Se lasa sa se coaca bezelele la cuptor foarte mic pentru 60 minute.Se topeste ciocolata alba,iar pe dosul bezelei se unge fiecare bucatita cu ciocolata topita,dupa care le lasam sa se intareasca foarte bine.(aceasta metoda este pentru a nu se inmuia bezeaua cand este pusa pe tort) Se indeparteaza inelul din jurul tortului.Se bate restul de frisca si se aplica pe marginea tortului.Se incrusteaza bezelele in frisca,unele langa altele.In mijlocul tortului se pun fructe de padure asortate iar deasupra fructelor se poate turna jeleu de capsuni sau tort-gelle,(cum se vede in poza de mai jos) ...
... sau se poate lasa asa, insa atunci cand se dezgheata fructele, ele vor lasa suc, iar bilutele din bezea care sunt langa fructe se vor inmuia.
Este super super delicios!

SFATURI SI TRUCURI PENTRU BEZELE REUSITE!!!
 Compozitia de bezea iese foarte buna atunci cand avem rabdare:trebuie sa asezam albusurile cu zahar intr-un castron mare si sa le batem cu mixerul la treapta cea mai mica,maximum la cea mijlocie.Compozitia de bezea este gata atunci cand devine stralucitoare si cand ,scotand din ea mixerul,se ridica tepi fini.Numai atunci o putem aseza in sprit pentru a-i da pe tava forma dorita.Daca este incomplet batuta,respectiv daca zaharul nu se dizolva bine,bezeaua se va coace mai greu si va ramane moale si cleioasa in mijloc.
 Va doresc o primavara frumoasa!

06.03.2012

Bomboane Raffaello II






Bomboane Raffaello II, spun asa pentru ca aceste bomboane sunt facute altfel de cum sunt cele pe care le stim noi cu lapte praf.Sunt grozav de bune ambele variante.
Reteta de la Gabriela Cara

Avem nevoie de:
- 200 gr lapte condensat
- 150 gr fulgi nuca de cocos
- 1 lingura de unt topit
- alune de padure sau migdale sau nuci prajite pentru fiecare bomboana
Se amesteca laptele cu nuca de cocos si untul topit.
Daca credeti ca este prea moale, mai adaugati nuca de cocos.Se ia cate o lingurita in palma putin umeda si se formeaza bombonele in care puneti cate o aluna sau migdala sau nuca prajita.(eu am ales ultima varianta cu nuca prajita)
 Se tavalesc prin restul de nuca de cocos, le asezam in cupele acelea din hartie,dupa care le dam la rece pana se intaresc.
 In poza de mai jos, pe primul rand din stanga, se vad cele care sunt facute cu lapte condensat,iar celelalte sunt din lapte praf.
Se servesc cu maaareee pofta ca sunt taaaree buneee ambele variante.

05.03.2012

Prajitura Brath

Avem nevoie de:
- 6 oua
- 140 gr zahar
- 150 gr nuci macinate
- 2 linguri faina
- 1 pliculet praf de copt
Pentru crema:
- 250 gr unt sau margarina rama la cub
- 2 galbenusuri
- 200 gr zahar pudra
- 1 fiola esenta vanilie
- 3-4 lingurite pline ness
- 150 gr nuca prajita
Pentru glazura:
- 150 gr ciocolata amaruie
- 100 ml frisca lichida
sau
- 3 linguri cacao
- 3 linguri unt
- 3 linguri apa
- 100 gr zahar
Separam ouale;batem galbenusurile impreuna cu zaharul pudra pana se albesc.
Albusurile se bat spuma cu putina sare,dupa care se adauga,usor,cate o lingura, in crema de galbenusuri.Amestecam usor pana se omogenizeaza apoi dauagam nucile ...
.... punem si faina impreuna cu praful de copt ...
.... amestecam usor apoi o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 40-45 minute la foc mediu.Se lasa la racit.
Pentru crema se amesteca untul sau margarina (care a fost tinuta la temperatura camerei) impreuna cu zaharul pudra (pe care il punem treptat) apoi adaugam si galbenusurile.
Nessul il dizolvam intr-o canita cu putina apa fierbinte.
Inglobam nessul (nessul trebuie sa fie rece cand il omogenizam cu untul!!!) in crema de unt si esenta de vanilie.
Nucile le punem pentru 5 minute la cuptor pentru a le praji, le taiem marunt cu un cutit apoi le amestecam in crema de unt.
Crema astfel obtinuta se pune peste blatul racit si se uniformizeaza frumos.
Pentru glazura punem pune ciocolata amaruie care se topeste in frisca lichida fierbinte,se aduce la temperatura camerei si se intinde peste crema de unt.Sau putem sa punem intr-o cratita care merge la foc apa si untul pana se topesc,apoi separat se amesteca cacaua cu zaharul si se adauga in compozitia de apa+unt.Se da un clocot,dupa care se ia de pe foc, se aduce la temperatura camerei si se intinde peste crema de unt.
Pofta buna!
Sursa:aici

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *