Gem de macese cu aroma de cuisoare
Aceasta reteta cu gem de macese este una veche de anul trecut pe care inca nu am reusit sa o postez.In spatele casei mele exista multe tufe de macese cu muuulteee macese mari si frumoase.Aratau atat de mari si rosii incat nu am rezistat sa nu culeg cateva si sa incerc sa fac eu gem de macese.Zis si facut,m-am apucat de cules impreuna cu copiii apoi curand au fost spalate si gata pentru un timp cu muuuulta rabdare.Daca nu exista masina pentru curatarea maceselor trebuie sa ai foarte multa rabdare la curatarea lor.Asadar dupa multa indelunga rabdare a iesit un gem nemaipomenit.
Avem nevoie de:
- 1 kg de macese taiate in jumatati si curatate
- 1 kg zahar
- 5-7 cuisoare
Taiem fiecare maceasa in jumatate scoatem semintele si parul (aici este partea cea mai grea in care trebuie sa ai foarte multa rabdare) apoi spalam macesele bine bine pentru a elimina toate perisoarele.
Punem macesele spalate intr-o cratita de teflon sau cu fundul gros si acoperim cu apa.
Lasam sa fiarba timp de 30 minute pana ce macesele se inmoaie.Apoi se lasa sa se racoreasca putin dupa care se trec prin masina de tocat sau robot de bucatarie.
Apoi macesele se trec printr-o sita foarte fina si se bat energic cu o lingura de lemn pentru a se curata de orice urma de perisori sau samburi.Se cantareste compozitia obtinuta si pentru fiecare kg de compozitie de macese se adauga un kilogram de zahar.Se amesteca bine si se reasaza vasul pe foc.
Se pun cuisoarele,se inglobeaza si se lasa sa fiarba totul timp de 15 minute pana ce capata consisitenta dorita.Se toarna gemul obtinut in borcane sterilizatein prealabil si se inchid ermetic.Se pastreaza dulceata intr-un loc intunecat.
Este un gem grozav de delicios care totusi merita tot efortul depus.
Gemul de macese este foarte bun insa eu nu cred ca as avea rabdare sa-l fac. Esti harnicuta ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc Paula.
RăspundețiȘtergere