Zacusca de ciuperci
Si fiindca este sezonul in care noi gospodinele pregatim camara cu de toate,se numara printre borcanele cu bunatati si aceasta minunata si gustoasa zacusca de ciuperci.Este o bunatate sa savurezi o felie de paine proaspata cu zacusca de ciuperci, mai ales cand afara este vant rece si frig, iar in casa este cald si bine.Este putin mai multa munca la ea insa se merita.
Rezultatul e un deliciu!
La fel se procedeaza si zacusca cu vinete doar ca in loc de ciuperci se pun vinete.
Avem nevoie de:
- 5 kg ciuperci
- 3.5 kg gogosari sau ardei capia
- 2 kg ceapa
- 40 gr sare
- 375 ml ulei
- 750 ml suc de rosii(bulion)
- 3-4 foi de dafin
Pentru inceput spalam ciupercile,le scurgem de apa si le taiem in patru,apoi le punem intr-o oala de teflon acoprita cu un capac, lasandu-le la foc mic timp de 30-40 minute.Amestecam din cand in cand pana incep ele sa-si lase apa.Dupa timpul scurs se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga foarte bine.
Ardeii sau gogosarii ii curatam de seminte,ii spalam,ii taiem in patru si ii punem intr-o oala supresiune sau de teflon mai mare.Punem oala la foc mic acoperita cu un capac si ii lasam sa fiarba in sucul lor propiu timp de 30-40 minute sau pana cand coaja gogosarului se poate desprinde usor.Se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga foarte bine.Daca vreti puteti sa scoateti pielita de pe gogosar dar o puteti si lasa.(este mai buna zacusca fara pielita,insa e mai mult de munca)
Ceapa o curatam ,o spalam in apa rece si o taiem in bucati cca 4-6 bucati la o ceapa.Pentru a nu mai plange din cauza cepei,cel mai bine o curatam afara si va spun din experienta ca nu o sa mai aveti probleme deloc.Ceapa curatata si taiata o punem intr-o oala de teflon si o lasam la foc mic acoperita cu un capac timp de 30 minute sau pana se inmoaie bine bine foile de ceapa.Apoi o scurgem foarte bine intr-o strecuratoare.
Toate legumele le dam prin masina de tocat carne sau la robot cum am facut eu.Apoi le amestecam pe toate si le punem intr-o oala ssupresiune mai mare.Punem la foc mediu iar cand incepe sa dea primul clocot lasam 30 minute amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul oalei.
Dupa 30 minute adaugam sucul de rosii sau bulionul,sarea si foile de dafin.Pentru sare daca doriti mai nesarata adaugati doar 30 gr ,iar daca vreti si mai sarata adaugati 50 gr de sare.Mai lasam la foc inca 10 minute,apoi la sfarsit punem uleiul,amestecand pana se incorporeaza foarte bine.
In acest moment,trebuie amestecat continuu,caci zacusca incepe sa sara in jur.Dupa 5 minute,se opreste focul.
Zacusca se pune in borcane spalate si sterilizate apoi se depoziteaza in camara.
Este ataaaat de buna incat nu stiu daca veti rezista sa va opriti doar la o felie.Eu spre exemplu mananc dimineata aproape o jumatate de borcan la un borcan de 400 gr.
Este foarte foarte buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu