09.09.2011

Zacusca de vinete

Mi-aduc aminte din copilarie cum ne punea mama sa amestecam in minunata zacusca pentru a nu se prinde de fundul oalei.E adevarat ca nu ne placea la mestecat dar cand venea vorba de mancat zacusca,eram primii hi hi hi :D :)) Zacusca de vinete este o mancare foarte populara in tara noastra traditional romaneasca ce pastreaza gustul si savoarea legumelor pentru lunile friguroase de iarna.Este adorata de toti de la cel mai mic pana la cel mai mare.Poate fi pregatita de orice gospodina incepatoare,desi consuma mult timp, ... si multe borcane,insa vei aprecia foarte mult gustul sau.Asadar nu cred ca trebuie sa lipseasca din camara noastra.Eu am facut mult mai putina decat facea mama mea.
Avem nevoie de: 
- 3 kg vinete
- 1 kg gogosari
- 4 cepe mari
- 500 ml ulei
- 500 ml bulion
- 1 lingura jumatate sare
- piper boabe(optional)
Pentru inceput se coc vinetele se curata de coaja se lasa sa se scurga si se dau prin masina de tocat sau la robot cum am facut eu.
Gogosarii ii curatam de seminte ii spalam ii taiem in sferturi si ii tocam si pe ei la fel ca si pe vinete.Eu am copt vinetele cu cateva zile inainte de a prepara zacusca apoi le-am congelat.
Ceapa se toaca marunt si se pune la foc impreuna cu uleiul.Eu am mai adaugat si o cana de apa pentru ca zacusca sa nu te arda pe piept atunci cand o mananci.
Se lasa sa fiarba cca 1 ora apoi se adauga gogosarii care si ei au fost lasati sa se scurga.
Dupa adaugarea gogosarilor se lasa sa fiarba inca 1 ora jumate sau pana sunt aproape facuti gogosarii.In timpul asta se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul oalei.(la mine nu prea a fost nevoie de amestecat mult pentru ca am avut o oala din teflon foarte buna care nu se prinde atat de repede) Apoi dupa gogosari adaugam vinetele tocate,sare  si piper.
Lasam zacusca sa fiarba 30 minute dupa care adaugam bulionul si mai lasam la fiert pentru inca 30-40 minute.Cam asa arata zacusca mea.
Zacusca se pune fierbinte in borcanele bine spalate si uscate.Incingem cuptorul foarte bine apoi stingem focul si introducem borcanele in cuptor.Le lasam pana la racire dupa care le depozitam in camara.Bineinteles ca nu se putea sa nu degustam minunata si delicioasa zacusca.
Este absolut delicioasa! 

07.09.2011

Tagliatelle cu ciuperci

Este o reteta care se prepara foarte rapid si care este si foarte foarte gustoasa.
Avem nevoie de:
- 400 gr taitei lati(tagliatelle)
- 50 gr unt
- 400 gr ciuperci
- 1 gogosar rosu
- 150 gr muschi file/costita afumata
- sare,vegeta
Fierbem taiteii (tagliatelle) conform instructiunilor de pe pachet,se scurg de apa si se pun deoparte.Intr-un vas punem untul la topit,adaugam ciupercile curatate si taiate felii subtiri. 
 Presaram putina vegeta peste ciuperci si le lasam pentru 5 minute la calit.Taiem gogosarul in felii subtiri si procedam la fel si cu  muchiul file sau costita afumata apoi le amestecam cu taiteii (tagliatelle) si ciupercile calite si le lasam la inabusit.
Se servesc atat calde cat si reci.
Sunt suuuper buuune!!!

06.09.2011

Compot de nectarine

Compotul de nectarine este delicios mai ales atunci cand este facut in casa.In zilele friguroase cand ti-e pofta de fructe le poti gasi sub forma de compot.Sunt foarte bune pentru tarte si alte prajituri.
Avem nevoie de:
- nectarine
- zahar
- apa
Se aleg nectarinele mai tari se spala se taie in jumatati se inlatura samburii si se aseaza in borcane bine spalate.Eu am pus si jumatati si sferturi.
 Punem apa in borcan nu foarte plin apoi il rasturnam intr-o oala si punem 5 linguri de zahar la un borcan.(se poate pune si mai putin daca nu doriti asa dulce max. 3 linguri/borcan)Amestecam compozitia pana se topeste tot zaharul apoi il punem peste fructe.
Borcanele le punem la fiert intr-un vas  incapator cu apa rece(apa sa fie pana la capac) iar pe fundul vasului se aseaza un prosop pentru a evita plesnirea borcanelor.Le lasam sa fiarba cca 20-25 minute din momentul fierberii.
Cand sunt gata se scot borcanele din vas,se pun cu gura in jos si se pastreaza intr-o patura pana la racire dupa care le depozitam in camara.
Se serveste rece sau incalzit,in functie de preferinte!

Chiftelute de curcan si masline

Aceste minunate si delicioase chiftelute le dedic tuturor copiilor fie ca sunt mofturosi sau nu arata bine si sunt  foarte hranitoare.Se servesc simple sau alaturi de cartofi prajiti care sunt pe placul tuturor copiilor si salata.Copiilor mei le-au placut foarte mult,asadar va invit sa le pregatiti si lor aceste chiftelute.
Avem nevoie de:
- 250 gr carne de curcan fiarta
- 1 morcov
- 2 cartofi 
- 1 telina
- 1 radacina patrunjel
- 100 gr masline verzi fara samburi
- 3 felii de paine
- 1 ceasca lapte
- 2 oua
- sare, o legatura patrunjel verde
- 100 gr pesmet
- ulei
Legumele curatate si fierte in apa cu sare le dam prin masina de tocat impreuna cu painea inmuiata in lapte si stoarsa,carnea si maslinele fara samburi.
Amestecam pasta obtinuta cu ouale si verdeata tocata marunt si potrivim de sare.
 Facem chiftelute de marimea unei nuci si le dam prin pesmet.
Le prajim in ulei incins pe ambele parti apoi le scoatem pe un servet pentru a absorba tot uleiul.
Se servesc simple sau alaturi de cartofiori prajiti si salata.
Delicioase!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *