20170630

Cheesecake cu capsuni

Avem nevoie de:
- 400 gr biscuiti simpli sau cu cacao
-150 gr unt topit
- 70 gr nuci maruntite prajite
- esenta de vanilie
Pentru crema:
- 600 gr crema de branza
- 500 ml smantana pt frisca
- 125 gr zahar pudra
- 100 ml apa rece
- 100 ml lapte fierbinte
- 20 gr gelatina
- 1 fiola esenta vanilie
Pentru jeleu:
- 300 gr capsuni congelate
- 100 ml apa
- 3 linguri zahar
- 10 gr gelatina
- 300 gr capsuni proaspete pt decor
Se maruntesc biscuitii la robotul de bucatarie apoi se pun intr-un castron si se toarna untul topit si esenta de vanilie.Nucile se prajesc se maruntesc si se adauga in compozitia de biscuiti.Pentru a face blatul se asaza un inel de tort de 24 cm pe un platou,se pun biscuitii in el,se aplatizeaza pentru a obtine un blat compact.Blatul se lasa la rece pana se pregateste crema.
Pentru a prepara crema,se inmoaie gelatina in 100 ml apa rece,se amesteca si se lasa pt 10 min la frigider.Dupa aceea se pune peste laptele fierbinte(cat sa ne arda putin la deget) dar nu clocotit.Se amesteca pana se dizolva gelatina.Se lasa deoparte.Intr-un castron punem crema de branza,zaharul pudra, esenta de vanilie si mixam pana la omogenizare.Se toarna apoi putin cate putin din smantana pt frisca.Marim usor viteza mixerului si se bate cca 5 minute,apoi se micsoreaza si se toarna treptat laptele cu gelatina.Mai mixam cateva secunde.Capsunele proaspete se curata de codite si se taie in jumatate pe lungime.Se pun de jur imprejur pe peretii inelului in pozitie verticala cu partea taiata spre exterior.
Apoi incet se toarna crema in interiorul inelului.Chiar daca deocamdata e lichida se va intari in frigider.Se misca usor farfuria pentru a raspandi bine crema.Prajitura se lasa la frigider pentru 5-6 ore sau mai bine peste noapte.
Pentru jeleu se pune gelatina in 100 ml apa rece si se lasa 10 min.Intre timp se pun capsunele decongelate cu zahar intr-o craticioara,se amesteca usor si se fierb 5 min,apoi se paseaza cu un mixer vertical obtinand un piure care se lasa sa se raceasca.Gelatina se toarna peste acest sos cald si se amesteca pt a se topi.Se asteapta pana ce sosul ajunge la temperatura camerei.
Se scoate prajitura de la rece si se toarna acest jeleu peste ea.Se misca putin farfuria pt a acoperi toata suprafata prajiturii.Prajitura se pune din nou la rece pana cand jeleul s-a intarit foarte bine.Se orneaza dupa preferinta cu capsuni si ciocolata alba sau neagra.
Pentru taierea prajiturii aveti nevoie de un cutit bine ascutit pe care sa-l tineti in apa fierbinte timp de 30 secunde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Onlinebutton

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...