17.01.2013

Tort dobos


Avem nevoie de:
Pentru Foi:
- 6 oua
- 30 gr margarina rama
- 120 gr zahar pudra
- 120 gr faina
Pentru Crema:
- 4 oua
- 150 gr zahar pudra
- 150 gr ciocolata amaruie sau cu lapte
- 200 gr margarina rama sau unt
- 3-4 linguri frisca batuta(optional)
Pentru Caramel:
- 2 linguri de unt
- 150 gr zahar tos
- 2-3 picaturi zeama de lamaie
Pentru inceput pregatim foile.Margarina o topim si o racim.Taiem 6 forme de hartie de 26 cm.Amestecam galbenusurile cu zahar pana devine spuma.Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.Galbenusurile le inglobam in spuma de albusuri apoi adaugam lingura cu lingura din faina pana introducem toata faina.La final adaugam si margarina topita amestecand usor.Impartim aluatul in 6 parti egale.Se unge o hartie de copt,intindem aluat pe toata suprafata hartiei,o nivelam si o dam la cuptor pana cand vedem ca este frumos rumenita avand grija sa nu se arda fiindca foile sunt destul de subtiri.
Aici gata coapta
Ele trebuie sa fie asa de subtiri incat sa se vada degetele prin ele.Ia uitati cum se vad degetele mele ....
Dupa ce am copt cele 6 foi una din elecare este cea mai frumoasa o punem deoparte pentru caramel.Pregatim crema astfel: amestecam ouale intregi cu zahar pudra pe baie de aburi amestecand continuu.Dupa ce incepe sa se ingroase putin adaugam ciocolata taiata bucati si amestecam din nou pana se topeste toata ciocolata.O lasam la racit.
Dupa racirea cremei adaugam un pachet de margarina rama pe care am tinut-o la temperatura camerei.Eu am mai adaugat si o lingura de cacao pentru a fi mai inchisa la culoare.Spre final adaugam si 3-4 linguri de frisca batuta spuma (optional,doar daca doriti).
Aveti grija sa nu amestecati prea mult in crema sau prea repede fiindca se taie.Eu asa am patit cu crema asa ca voi sa nu faceti ca mine,deaceea va spun sa nu patiti ca mine.
Ansamblarea tortului:
Asezam pe un platou prima foaie,adaugam o parte din crema apoi din nou o alta foaie si tot asa pana terminam toate cele 5 foi.Ungem cu crema inclusiv cel de deasupra si pe marginile tortului.
Pe margine eu am presarat migdale taiate marunt.
  
Pentru caramel,topim zaharul pe foc mic amestecand continuu avand grija sa nu se arda apoi adaugam 2 linguri de unt si 3-4 linguri zeama de lamaie.Punem foaia pe o tava o taiem in bucati apoi turnam caramelul peste bucatile de blat.Cel mai bine este sa taiati inainte foaia de blat astfel va va fi foarte greu sa taiati cu cutitul caramelul.Eu nu am taiat foaia si va spun ca foarte greu l-am taiat,insa pana la urma am reusit.
  Feliile de caramel se orneaza deasupra tortului.

Pofta buna!

7 comentarii:

  1. Anonim06:17

    Multumesc,Camy de aceasta reteta sper sa reusesc si EU la acest tort,este interesant cum ai pus pe tort crema sizaharul nu am mai vazut asa/ God Bless You and your family:-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu multa placere draga anonim(apropo de anonim - pot sa stiu si eu numele tau?Multumesc)A fost totul perfect si delicios cu exceptia cremei care incepuse sa se taie!O saptamana binecuvantata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim04:53

      Nu stiu ce se intimpla CA am scris de doua ori si nu sadus/ ma numesc maia/scuze daca infra asa tirziu /eu nu prea intru la internet /dar. Mai caut rettete God Bless you and your family

      Ștergere
  3. Anonim07:19

    Da, sigur prietenele mele I I spun Maia dar sunt Maria si traiesc cu copii mei 5 in Australia de aproape 30anii email al meu mariaeremia@Hotmail.com /Eu nu prea intru la internet/scuze CA abia acuma raspund/o si mai am uitat/merg la Biserca Penticostala Romana Betania/God Bless You and your family :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim21:58

    Sigur CA da/ma numesc Maia si locuiesc in Australia de 29 Anii/am 5copii si merg la Biserca Penticostala Betania in Melbourne/ si turn sa ai o viata si familie binecuvintata de la bunul nostru Dumnezeu

    RăspundețiȘtergere
  5. madalina10:35

    esti minunata,ai niste retete si niste postari de nota 10,cu felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc tare mult Madalina si ma bucur nespus ca iti plac retetele mele si ma bucur ca pot sa le impartasesc si altora.

    RăspundețiȘtergere


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *