25.01.2013

Casuta din turta dulce







O alta reteta veche pe care nu am reusit sa o postez inainte de craciun.Construirea unei casute din turta dulce este un minunat mod de a petrece sarbatorile in familie si o maree maree bucurie pentru copii.
Cel mai bine este sa pregatesti casuta din turta dulce in decursul a doua zile,incepand cu coptul aluatului si asamblatul.Apoi lasa totul sa se usuce peste noapte,astfel incat sa fie bine fixata atunci cand incepi sa o decorezi.
Avem nevoie de:
Pentru aluat:
- 600 gr faina
- 250 gr zahar brun 
- 4 oua
- 4 linguri miere
- 1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- amestec de condimente:1 lingurita scortisoara, 1 varf de cutit ghimbir macinat,1 varf de cutit cuisoare macinat 
Pentru asamblare si decor:
- 500 gr zahar pudra
- 300 gr zahar 
- 2 oua
- 2 bile de polistiren pentru sprijinit casuta sau alte doua suporturi
- nuca de cocos
Zaharul se freaca bine cu ouale,apoi se adauga mierea.O parte din faina se amesteca cu bicarbonatul,scortisoara,ghimbir si cuisoare.Inglobam ouale in ingredientele uscate si amestecam.Nu am mai facut poze pentru aluat fiindca reteta este de la turta dulce frageda pe care o gasiti aici.Se framanta o coca care se lasa la frigider de pe o zi pe alta.In urmatoarea zi intindem aluatul cu grosimea de doua monede suprapuse, pe masa de lucru unsa in prealabil cu ulei.Daca vi se lipeste aluatul puteti sa-l intindeti intre doua folii de naylon.Folosim un cutit mic si ascutit pentru a decupa marginile sablonului.(mi se cam vad degetele mele pline de ulei pe sablon :d )
Tine minte ca vei avea nevoie pentru o casuta de fiecare data de:
- 2 ori ACOPERIS 
- 2 ori CAPAT  
- 2 ori LATERALE
Intindem aluatul asezam sablonul deasupra si decupam cu un cutit ascutit.Coacem turta dulce in transe,bucata cu bucata sau daca aveti tava destul de mare puteti pune cate doua.Punem la cuptorul preincalzit timp de 8-10 minute.
Lasam fiecare tava sa se raceasca 3-5 minute,apoi asezam formele peste sablon si taiem marginile care depasesc conturul.
Folosim un cutit mic sau o forma de inimioara pentru a decupa usile si geamurile.
Daca vreti sa puneti lumina in casuta decupam o usa mica pe unul din laterale in spatele casutei.Pentru un acoperis ca al meu,intindeti restul de aluat la jumatate din grosimea peretilor.Folositi un inel cu diametru de 3-4 cm pentru a taia cercuri.Pentru a decora tot acoperisul,vei avea nevoie de 65 de biscuiti rotunzi.Ii coacem timp de 6-9 minute,deoarece sunt mai subtiri si se vor rumeni mai repede.Formam si cativa braduti.
Cernem 200 gr zahar pudra intr-un bol,turnam apa si amestecam pana obtinem o consisitenta pastoasa.Punem zaharul intr-un bol si pregatim cateva gratare pentru prajituri.Scufundam biscuitii pentru acoperis in glazura din zahar pudra,unul cate unul,acoperind cam un sfert din suprafata fiecaruia.Ii scufundam in zaharul din bol pentru a se lipi,apoi ii lasam sa se usuce pe gratarul de prajituri.
Punem albusurile intr-un bol mare,cernem restul de zahar pudra,apoi amestecam pana obtinem o crema groasa si omogena.Punem crema intr-o punga alimentara sau intr-un pos cu duiul mic si decoreaza capatul care va fi fatada casutei.Lasam sa se usuce.Aranjam toti biscuitii pe laturile casutei.Va trebui sa taiem cativa biscuiti la una din margini pentru a incapea toti.Ar trebui sa avem cativa biscuiti in plus in caz ca gresim.Repetam si cu al doilea acoperis apoi lasam ambele acoperisuri sa se usuce cateva ore.
Posam siruri generoase de glazura de-a lungul lateralelor si lipim peretii.Posam mai mult acolo unde se imbina peretiiLasam pentru 1 ora sa se usuce bine.
Urmeaza partea cu acoperisurile in care va trebui sa va mai ajute cineva.Asezam bilele de polistiren (sau in cazul meu am pus un cub de margarina rama)pentru a sustine acoperisul.Tinem biscuitii ferm pana se lipesc.Lasam din nou cateva ore sau peste noapte.
Pentru a finaliza decorul,formam bilute din glazura de zahar pe acoperisul casutei.E o buna modalitate pentru a masca imbinarile.Pentru turturi,incepem sa posam la 90 de grade fata de acoperis.Apoi din fiecare bila posata,tragem in jos cu duiul.In jurul casutei am lipit tot cu glazura de zahar braduti si carare din biscuitii ramasi.Iar ca sa arate ca este zapada in jurul casei am presarat fulgi de nuca de cocos.
Aici e partea din spate a casutei.
Casuta va fi comestibila timp de o saptamana,dar va rezista mult mai mult ca decoratiune.
Copiii au fost tare incantati de minunata lor casuta!

6 comentarii:

  1. Felicitari Camy, este tare reusita casuta ta. Multumesc pentru tutorial!

    RăspundețiȘtergere
  2. WOWWWWWWWW CE FRUMOASA E CASUTZA, CE NOROCOSHI COPII AI, CE MAMA MINUNATA ESTI!!!

    TE ADOR, SINCER ITI SPUN!!!
    TE PUP XXX

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca intotdeauna reusesti sa ne uimesti cu cate ceva.Felicitari!!!Foarte reusita casuta.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. O daaa Liuba, copiii mei sunt tare fericiti cand le fac ceva dulce!Multumesc pentru complimente ,mereu ma faci sa zambesc cand citesc comentariul tau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Milica,ma bucur mult sa aud ca va plac retetele mele.O saptamana binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *