30.07.2012

Gem de corcoduse






De cele mai multe ori corcodusele sunt considerate un fel de "cenusarese",nebagate in seama de nimeni .Chiar si eu le-am considerat asa pana cand intr-o zi parcand masina in parcare,deasupra masinii exista un corcodus incarcat cu foarte multe corcoduse rosii.Uitandu-ma in sus, m-am gandit sa-mi iau si eu cateva pentru a manca "de pofta doar", insa cand sa trag creanga se rupsese o creanga muuuult mai mare si m-am trezit cu o creanga plina de corcoduse la picioarele mele.De lasat acolo nu le puteam lasa,asa ca m-am apucat sa strang toate corcodusele si m-am trezit cu o jumatate de plasa de corcoduse in mana.Bineinteles ca am inceput sa caut o reteta pentru a face ceva din ele si m-am oprit la reteta de "gem de corcoduse" a Laurei Sava.De-acum inainte n-or sa mai fie nebagate in seama  pentru ca vor fi preferatele mele si probabil imi voi planta si eu unul in gradina. 

Avem nevoie de:
- 2 kg corcoduse
- 1 kg de zahar gelifiant
- esenta vanilie (optional)
- samburi de caise sau migdale
Corcodusele le spalam bine cu apa rece si punem intr-o oala un strat de corcoduse unul de zahar si tot asa pana se termina fructele.Le lasam cateva ore asa sau chiar peste noapte .
A doua zi le punem la foc mic lasandu-le pana se desprinde coaja de pe corcodusa, aproximativ 35-40 minute.Apoi le punem intr-o strecuratoare si le pasam cu o lingura pentru a le separa de samburi.
 Dupa strecurare continutul va deveni o pasta care va fi pusa din nou la fiert pentru inca 15-30 minute.Spre sfarsit se adauga esenta de vanilie si samburii de caise sau migdalele.Daca gemul este prea acru mai adaugam zahar.
 Gemul se pune in borcane spalate si sterilizate.Se poate pastra pentru iarna si/sau se foloseste la diferite preparate.
Rezulta un gem extrem de delicios!!!
 O bunatate ....myaaaamyyy!!!

6 comentarii:

  1. Niciodata nu am fost fan corcoduse,dar gemul tau m-a pus pe ganduri.Arata foooarte bine.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa Danutza,foooarte buuun!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. DiaMar, sincera sa fiu mie imi placeau corcodusele doar verzi,acre si ataat ... insa cand am gustat din gem a doua zi am mai strans inca vreo 2 kg. :d Incearca-l e suupeer buuun!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. nustiu daca o sa ma crezi, insa nici nu iti imaginezi cit de mult iubesc aceste "fructisoare".
    Am fost in vacanta, in Ukraina luna trecuta si Sasha (sotul meu) mereu facea glume ca toate curcudusele le manink de la ei... pe unde vedeam acolo eram si eu si inca mai puneam si ceva in buzunar :)) iaka asa!!!
    Esti minunata,
    Liuba

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce draguta esti Liuba, simpatica si copilaroasa!Asta imi aduce aminte de copiii mei si de mine cand eram copil,si lor le place foaarte mult corcodusele,ba inca de cand sunt micute (corcodusele)cat unghia asa le mananca :)),asa ca nu ma mir de tine!Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *